Így szavazunk áprilisban

Kisebb parlament, egyfordulós választás, kopogtató cédula helyett ajánlóívek – számos újdonsággal találkozhatnak a tavaszi országgyűlési választáson a szavazók. Áder János köztársasági elnök április 6-ra írta ki a voksolás időpontját.

A névjegyzékben szereplő szavazók február elején kapnak értesítőt arról, hogy melyik szavazókörben voksolhatnak. Február közepétől pedig a pártok megkezdhetik a jelöltjeiket támogató aláírások gyűjtését.

Már az új parlament létszámához alakítják az üléstermet a Parlamentben, 2014-től ugyanis kevesebb, 199 képviselő lesz a magyar országgyűlés tagja. 106 képviselő jut be egyéni választókerületből és 93 pedig pártlistáról. Újdonság, hogy idén a korábbi kettő helyett csak egy fordulós lesz a választás.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője azt mondta: most hogy a köztársasági elnök kiírta a választásokat, a névjegyzékben szereplő szavazópolgárok február elején egy értesítőt kapnak, hogy ki, melyik szavazókörben voksolhat.

„Február 7-e és 17-e között készülnek el az értesítők, és akkor kerülnek kiküldésre. Február 17-e után várhatják a választópolgárok, hogy felkeresik őket a jelölteket jelölő szervezetek: akkor indul az ajánlás” – magyarázta vasárnap a Híradónak Pállfy Ilona, az NVI elnöke.

Változás az is, hogy idén már nem lesz kopogtató cédula, helyette a jelölteket a pártok ajánlóíveinek aláírásával lehet támogatni. Minden jelöltnek ötszáz aláírást kell összegyűjtenie az induláshoz, a szavazópolgárok akár több jelöltet is támogathatnak.

Idén már a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, külhoni magyar állampolgárok is voksolhatnak majd az országos pártlistákra. Regisztrálni a választásokat megelőző tizenöt napig, vagyis március 22-ig lehet. Ők levélben szavaznak majd.
A külföldön elő, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok a nagykövetségeken és főkonzulátusokon voksolhatnak, a választás napján.

A szavazók a választás során az országos listát állító pártokra, és az egyéni képviselő jelöltekre voksolhatnak. Újdonság, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek – ha előzetesen felvetették magukat a névjegyzékbe – nemzetiségi listára is voksolhatnak, ők viszont pártlistára már nem.

Idén előzetes eredmény várhatóan a szavazás estéjén várható, a végleges eredményét a külképviseleteken leadott voksok miatt legkésőbb április 25-én hirdetik ki.