Politológus: Gyurcsány színre lépésével felerősödik a gyűlöletkultúra

A baloldal ezt a kampányt balliberális mezben fogja végigcsinálni, és Gyurcsány Ferenc színre lépésével fel fog erősödni az a gyűlöletkultúra, mely az elmúlt 25 évben kialakult - véli Galló Béla. Politológustársa, Fricz Tamás a köztévében azt mondta: érdemes lenne megtudni, miért vették be a baloldali szövetségbe mégis a Demokratikus Koalíciót, annak elnökét, Gyurcsány Ferencet ugyanis szerinte a társadalom többsége elutasítja.

Érdekszövetség az MSZP, az Együtt-PM és a DK választási szövetsége, mely kifejezetten a hatalom megszerezésére irányul, politikai-gazdasági-társadalmi tartalma pedig teljességgel zavaros és kiszámíthatatlan – jelentette ki Fricz Tamás politológus az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: az álbaloldal ezzel az érdekházassággal hiteltelenné vált és lejáratta magát. Emlékeztetett rá, Mesterházy Attila 2010 elején azt mondta, hogy megújulnak, és a Gyurcsány-korszakot elfelejtik. Ehhez képest a Gyurcsány-korszakkal való szakítást most Gyurcsány Ferenccel készítik elő. Ez nevetséges, szánalmas és tragikomikus – szögezte le.

Amikor Gyurcsány Ferenc azt mondja, helyreállt a bizalom, érdemes a sisakrostélyt leengedniük a partnereinek – állapította meg Galló Béla. A politológus úgy véli, a baloldalon most egy párhuzamos harc lesz: egyfelől a Fidesz ellen, másfelől a szövetségen belül.

Gyurcsány Ferencet a magyar társadalom többsége elutasítja, a baloldali pártok mégis kénytelenek voltak bevenni a szövetségbe, érdemes lenne megtudni, hogy miért – vetette fel Fricz Tamás. Szerinte azért, mert bizonyos, háttérben álló balliberális guruk, véleményformálók rákényszerítették Mesterházy Atilla MSZP-elnököt arra, hogy fogadja el ezt a struktúrát. Megemlítette: baloldali lapok arról írtak, hogy Heller Ágnes, Konrád György és mások Bajnai Gordont raportra vitték, egy bizonyos lakásban megbeszélték vele, hogy Gyurcsány Ferencet be kell venni az ellenzéki szövetségbe, mert a hatalmat mindenáron meg kell ragadni.

Van egy „last minute feeling” a liberális értelmiségben – fűzte hozzá Galló Béla, aki szerint ez át fog áramlani a baloldalra. Szerinte a baloldal ezt a kampányt balliberális mezben fogja végigcsinálni, és Gyurcsány Ferenc színre lépésével fel fog erősödni az a gyűlöletkultúra, mely az elmúlt 25 évben kialakult.

Gyurcsány Ferenc azt mondja, büszke a 2010 előtti időszakra, Mesterházy Attila pedig azt, sok probléma volt azzal a korszakkal – Fricz Tamás szerint nyilvánvaló, hogy ezt a két álláspontot nem lehet összeegyeztetni.

Galló Béla úgy vélte: az nem nagy meglepetés hogy összeállt a három párt a baloldalon, az alapprobléma az, mennyire hat mindez a társadalomra, mennyire lesz hiteles. Három hónapot kell még aludni, és kiderül, jó politikai húzás volt-e ez, vagy nem, egyébként pedig a baloldalon vannak még lehetőségek – hangoztatta. Fricz Tamás azt mondta: ez egy hiteltelen társaság, de vannak a baloldalon olyan pártok is, mint a Szili Katalin-féle, amelyik valóban független, és nem máshonnan irányított képződmény.