Okos kontaktlencsét fejleszt a Google cukorbetegeknek

A Google pénteken bejelentette, a könnyek vércukorszintjét mérő okos kontaktlencsét fejleszt cukorbetegeknek.

Az "okos lencse" minden másodpercben megméri a glükóz, vagyis a vércukor szintjét, ezért nagy könnyebbséget jelenthet majd a világ több millió cukorbetegének, akiknek naponta akár tízszer is meg kell szúrniuk ujjukat, hogy vért vegyenek maguktól, és a kapott értékhez igazítsák az inzulint.

A Google X kutatólaboratórium fejlesztői az "okos lencse" egy olyan prototípusát tesztelik, amelynek két rétege közé parányi glükózérzékelőt és vezeték nélküli jeladó chipet építettek be. Ez a labor készítette az internet böngészésére alkalmas szemüveget és a vezető nélküli autót is.

Vércukorszintmérés (Fotó: MTI Fotó: Beliczay László ) Vércukorszintmérés (Fotó: MTI Fotó: Beliczay László )



A lencse másodpercenként méri a könny vércukorszintjét, az eredményeket a hozzá kapcsolódó telefonalkalmazásnak küldi el. A szenzor és a chip olyan aprók, mint a csillámszemcsék, az antenna pedig olyan vékony, mint az emberi hajszál. A látást mégsem zavarja a beépített elektronika, mert az a szem pupilláján és a szivárványhártyán kívül helyezkedik el.

Azt is mérlegelik a fejlesztők, hogy közvetlenül a lencsébe figyelmeztető jelzést adó LED-eket integráljanak - közölte a Google az AP amerikai hírügynökséggel.

"Ez a valaha készült legkisebb glükózérzékelő. Évek munkájába telt, míg ilyen méretűre kicsinyítettük. A kutatást a Washingtoni Egyetem tudósaival kezdtük, és egészen péntek hajnalig titokban tartottuk" - magyarázta Brian Otis, a projektvezetők egyike.

Az első, valódi páciensekkel végzett klinikai próbák eredményei biztatóak, ám legalább öt évre lesz még szükség ahhoz, hogy az okos kontaktlencse forgalomba kerülhessen - tette hozzá Otis.