Pálffy: Ezzel beindulna a megélhetési gyermekvállalás

Felszólították a baloldali szövetséget a kereszténydemokraták, ismertessék, mit vennének el az emberektől kormányra kerülésük esetén. Pálffy István szóvivő úgy véli: a pártok önálló programjából ez nem derül ki. Megemlítette, hogy a DK a családi adókedvezményt családi pótlékra változtatná, így pénzt kapnának azok a családok is, ahol a szülők nem dolgoznak. Ez szerinte ösztönözné a megélhetési gyermekvállalást, ami a KDNP számára elfogadhatatlan.

A baloldali pártok túl vannak a kényszerházasság nászéjszakáján, de nem tartottuk nekik a gyertyát, és a programjukból sem derül ki, mit terveznek elvenni az emberektől kormányra kerülésük esetén – jelentette ki Pálffy István, a KDNP szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

Úgy vélte: a baloldali szövetségnek és az országnak is jobb lenne, ha háttérbe helyeznék a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció programját.

Ennek egy elemét kiemelve azt mondta: a családi adókedvezmény teljes megszüntetése, illetve annak családi pótlékká való átalakítása azt jelenti, hogy az eddig erre fordított 180, 2014-től 240 milliárd forintból kapnának azok is, akik dolgoznak, és gyermeket nevelnek, továbbá azok is, akik nem dolgoznak, és gyermeket nevelnek. Véleménye szerint ezzel beindulna a megélhetési gyermekvállalás, ami elfogadhatatlan a KDNP számára.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a DK elvenné a határon túliaktól azt a lehetőséget, amit a könnyített honosítás biztosít.

A politikus kétségét fejezte ki, hogy a DK, az MSZP és az Együtt-PM programja összefésülhető. Példaként említette: a felsőoktatásban az MSZP nem akar tandíjat, az Együtt-PM csak az alapképzésben, a DK pedig az alap- és a mesterképzésben egyaránt bevezetné azt.