Űrszemét miatt elhalasztották az űrállomás pályakorrekcióját

Egy 1977 júliusában felbocsátott amerikai Delta-1 hordozórakéta legfelső fokozatának darabjával való ütközésveszély miatt halasztották el a tervezett pályamódosítást.

Kozmikus űrszemét - egy amerikai hordozórakéta űrben keringő darabja - okozta ütközésveszély miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának tervezett módosítását - jelentette be az orosz irányítóközpont csütörtökön.

A Progressz-M22M-es orosz teherűrhajó későbbi fogadásához szükséges pályakorrekciót a NASA kérésére áttették szombatra. A Progressz a tervek szerint február 5-én indul majd az űrállomásra Bajkonurról.

A hivatalos amerikai katalógusban 10 257-es számmal jelzett űrszemét az 1977 júliusában felbocsátott amerikai Delta-1 hordozórakéta legfelső fokozatának egy darabja. Annak idején a japán Himavari műholdat állították Föld körüli pályára a rakétával.

Objektumok az űrben (1957-2013) - Fotó: Celes Trak/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI Objektumok az űrben (1957-2013) - (Fotó: Celes Trak/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI)Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tájékoztatása szerint 2013 októberében több mint 800 olyan tárgy keringett 415-420 kilométeres magasságban az űrben, amely a Nemzetközi Űrállomást veszélyeztetheti. Kiépítésének kezdete, 1988 novembere óta 60 százalékkal nőtt azoknak az objektumoknak a száma, amelyek keresztezhetik útját. Körülbelül 10 százalékuk működő és már kiszolgáltnak minősülő űreszköz, körülbelül egyharmada rakétahordozók legfelső fokozata, a többi pedig úgynevezett űrszemét. Ez utóbbiaknak a súlya néhány tíz grammtól több tonnáig terjedhet, és bármelyik komoly kárt okozhat a komplexumban.

A NASA közlése szerint az ISS-nek a működése kezdete óta eltelt 15 év alatt 16 elkerülő manővert kellett végrehajtania veszélyes űrtárgyak miatt. A tavalyi év rekord volt ebben, mivel négyszer volt szükség ilyen műveletre.

A 15 év során három alkalommal az űrkarambol veszélye meglehetősen hirtelen adódott, ezért az űrállomás legénységének a Szojuz űrhajóba kellett átvonulnia, felkészülve arra, hogy összeütközés esetén leváljon a Nemzetközi Űrállomásról.