Meghirdették a világháborús centenárium pályázatait

Már elérhetők az interneten az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázatai. A cél, hogy a huszadik század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelmet is meghatározó eseményét új megvilágításba helyezzék.

A pályázatok keretében mód nyílik tudományos művek megjelentetésére, első világháborús emlékművek helyreállítására, tudományos és kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek megvalósítására, valamint játék- és dokumentumfilmek forgatókönyveinek megalkotására. Az emlékbizottság a fiatalok által kedvelt tematikus számítógépes játékprogramok elkészítésére is forrást kíván teremteni.

A 2014-től 2020-ig tartó programsorozat célja, hogy a huszadik század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelmet is meghatározó eseményét új megvilágításba helyezze. "A centenárium lehetőség és kötelesség egyben, hiszen miközben a hajdani összecsapás szemben álló feleinek érték- és érdekellentétei az egész huszadik századot meghatározták, a 'nagy háború' széles körben elterjedt narratíváját máig torzítja a 'vesztesek-győztesek' hamis ellentétpárja, valamint a totális diktatúrák ideológiai utórezgése" - hangsúlyozta a a pályázat meghirdetéséért és koordinálásáért felelős XX. Század Intézet, hozzátéve: "itt az idő, hogy újragondoljuk mindazt, ami akkor történt".

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára egy korábbi interjújában elmondta: a kormány Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság néven felállította azt a testületet, amelynek feladata a magyarországi megemlékezések koncepciójának és az első világháborút, a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító programsorozat részletes tervének kidolgozása.

Az emlékbizottság a központi projektek mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is meg kívánja adni a lehetőséget a méltó megemlékezésre, ezért 2014 januárjától pályázatokat hirdetnek. A méltó megemlékezésre több százmillió forintot különített el a kabinet.