Hende: egységes bázissal és típussal lenne a leghatékonyabb a helikopterek működtetése

Egységes bázissal és típussal lenne a leghatékonyabb a helikopterek működtetése, ezt készíti elő a kormány - erről beszélt a honvédelmi miniszter csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hende Csaba kifejtette, az országnak nem csak a katonai igényeket, hanem a rendőrség, a terrorelhárítás, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat igényeit is kielégítő egységes nemzeti helikopterképességre van szüksége. "A nemzeti helikopterképesség megteremtése évek óta napirenden lévő feladat" - emelte ki a miniszter, hozzátéve: nem csak a honvédségnek, hanem minden állami szervnek szüksége van helikopterre. A kormány álláspontja, hogy ezt egységes bázison, egységes típussal és műszaki kiszolgálással lehet a leghatékonyabban kialakítani.

Mindezzel egy a közelmúltban folytatott megbeszélésen a NATO képviselői is egyetértettek - mondta Hende Csaba, hozzátéve: a parlamenti pártok között is egyetértés van abban, hogy ezt a kérdést meg kell oldani - tette hozzá.

Hende Csaba tavaly év végén az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy a helikopter- és repülőbeszerzések előkészületei folyamatban vannak, de ez a kormányzati ciklus még a döntés-előkészítésről szól.

Hende Csaba az Arénában arra is kitért, hogy pénteken Kecskeméten írja alá a szlovén védelmi miniszterrel azt a megállapodást, amelynek értelmében a magyar Gripen vadászrepülőgépek bekapcsolódnak Szlovénia légterének védelmébe.