Jobban bírják, mint várták - ötvenévesek az első panelek

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a panelházak leromlási folyamata a vártnál lassúbb - jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában Balázs L. György, a Műegyetem egyetemi tanára.

Akkor kezdődött a panelházak építése Magyarországon, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségben volt szükség lakásokra. Olyan technológiát alkalmaztak, amely lehetővé tette ezt – idézte fel Balázs L. György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Mérnökgeológiai tanszékének egyetemi tanára. A technológia alkalmazása során nagyméretű elemeket készítettek előregyártva, a helyszínen pedig tulajdonképpen csak szerelő jellegű munkát kellett végezni, némi kiegészítéssel – tette hozzá.

A panelházak tervezése során, mint minden más szerkezet tervezésekor „fel kell venni egy tervezési élettartamot” – folyatta a szakember. Úgynevezett magasépítési szerkezetek, házak, lakóházak tervezése során ez az időtartam általában 50 év, más szerkezetek, mint például hidak esetében ez az időszak ennél hosszabb – magyarázta. Az ötvenéves tervezési időtartam azt jelenti, ezen időszakon belül „elvárható a szerkezettől”, hogy ne legyen szükség jelentős szerkezeti felújításra – ismertette.

A szakember szavai szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy „a panelházak leromlási folyamata a vártnál lassúbb”. Példaként említette, hogy a repedések megjelenése, a szilárdságcsökkenés, a korrózió az eredeti várakozásokhoz képest lassabb folyamatként jelentkezik.

A beton tartós anyag, ha jól készítjük el – jelentette ki az egyetemi tanár, hozzátéve: a panelházak példája is mutatja: annak ellenére, hogy nem extra szilárdságú anyagokat építettek be rövid idő alatt nagy mennyiségben, lehetséges volt megfelelő tartósságot elérni.