NVI: nem jár pluszkockázattal a kérelmek online benyújtása

Nem jár többletkockázattal, ha a választópolgár online kéri nemzetiségi választópolgárkénti regisztrálását vagy átjelentkezését egy másik szavazókörbe az országgyűlési választáson - tájékoztatta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetet.

Pálffy Ilona levélben válaszolt Szabó Máté Dánielnek, aki a TASZ szakmai igazgatójaként szerdán a névjegyzékekkel kapcsolatos kérelmezési eljárás átalakítására szólította fel az NVI-t. A TASZ szakmai igazgatója szerint az, hogy a központi és szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az előzetes személyazonosítást megkövetelő ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani interneten, magában hordozza a választójog tömeges megsértésének lehetőségét.

Pálffy Ilona válaszában kifejtette: az NVI fontosnak tartja, hogy a választási igazgatás ügyfélbarát módon szolgálja ki a választópolgárok igényeit, mivel ez hozzájárulhat a választási részvétel növeléséhez is.

A kérelem ügyfélbarát, online benyújtása nem jelent többletkockázatot a kérelem levélbeli benyújtásához képest - hangsúlyozta az NVI vezetője. Hozzátette, hogy mindkét esetben a kérelmező által megadott személyes adatok - például személyi azonosító, anyja neve, születési hely - és a nyilvántartásban lévő adatok egyeztetése garantálja, hogy a kérelem valóban a jogosulttól származik.

Emlékeztetett rá: a korábbi választásokon nem merült fel aggály, hogy a választópolgárok személyes adataival visszaélve más nevében adhattak be ilyen jellegű kérelmeket.

Az NVI vezetője hangsúlyozta azt is, hogy a választási irodák a regisztrációról hivatalos értesítéssel tájékoztatják az érintett választópolgárt.

Avégett, hogy a választópolgárok minél több értesítési csatornán keresztül értesüljenek a benyújtott kérelemről, a NVI kezdeményezte a közigazgatási és igazságügy-miniszternél a vonatkozó rendelet módosítását, hogy a választópolgár ne csak az általa megjelölt értesítési címre, hanem az állandó lakcímére is kaphasson értesítését.

Az NVI elnöke utalt rá: a más adataival való visszaélés, a más nevében megvalósított regisztrálás a választás rendje elleni bűncselekménynek számít és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.