Év elején postázzák a 20 százalékkal csökkentett számlákat

Egyes szolgáltatóknál már decemberben megjelent az újabb rezsicsökkentés, de a legtöbb cég januárban postázza az összesen 20 százalékkal csökkentett gáz-, távhő- és áramszámlákat. Az év eleji 10%-os csökkentés után novemberben újabb 10%-kal mérséklődtek az árak. Van olyan pécsi panellakás, amely éves szinten 40 ezer forintnál is többet tud majd spórolni csak a távhő árának csökkenésével. Jövőre pedig a közös költségek is mérséklődhetnek és a kormánypárti képviselők már dolgoznak a következő rezsicsökkentésen is.

Letekerték a fűtést a szokatlanul meleg miatt az egyik pécsi panellakásban. Január óra több ezer forinttal fizetnek kevesebbet a fűtésért. A számlákon is látszik: 4900 forinttal lett olcsóbb a távfűtés ebben a pécsi lakásban. Decembertől pedig ennél is többet spórol majd a család a fűtésen, a november elsejétől hatályos újabb rezsicsökkenésnek köszönhetően.

A pécsi távhőszolgáltató szóvivője azt mondta: még szilveszterkor is dolgoznak, mert a törvény szerint újfajta számlákat kell nyomtatniuk januárban, amin a mostaninál is részletesebben feltüntetik, mennyivel csökkent egy-egy lakás kiadása. „Ez a két rezsicsökkentés éves szinten 40 ezer forint megtakarítást jelent egy átlagos távfűtéses lakásban élő családnak” – fogalmazott Rozsos Rózsa.

Év elején indult a rezsicsökkentés. Akkor a gáz, az áram és a távhő ára 10 százalékkal csökkent a tavalyi árakhoz képest.
Júliusban csökkentették a víz- és csatornadíjat, a szennyvízszippantás és a szemétszállítás árát. És olcsóbb lett a palackos gáz és a kéményseprés is.

Novemberben pedig újra a gáz, az áram és a távhő ára csökken, ezúttal 11,1%-kal. Vagyis év végétől összesen 20 százalékkal olcsóbb a gáz, a távhő és a villanyáram. Ezzel pedig az öt évvel ezelőtti szintre csökkentek az árak.

Jövőre a társasházak közös költsége is csökkenhet - egy tervezet szerint. Törvénymódosítással tennék lehetővé, hogy a rezsicsökkentés a társasházak áram- vagy gázszámláján is megjelenjen. Így a lakóközösségek is spórolnának - például a lépcsőházi világítás és a liftek áramfogyasztásán vagy a házközponti fűtéses épületek gázszámláján.

Kovács Zoltán, a City- Premier Ingatlankezelő Kft. ügyvezető igazgatója a héten a Híradónak azt mondta: a lakók döntenék el, hogy a megtakarítást beruházásokra rakják félre vagy csökkentik a közös költséget. „A társasház állapota  nagyban befolyásolja majd azt, hogy ez a megtakarítás jóváírásra kerül a tulajdonosoknál, vagy esetleg egy beruházás keretén belül ebből valamit fejlesztenek” – emelte ki.

Még december közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy már dolgoznak a rezsicsökkentés következő lépésén. Arról, hogy pontosan mikor és mennyivel lehetnek alacsonyabbak az árak, a Fidesz-frakció januári ülésén dönthetnek. Elsősorban az áram és a gázár további csökkentését vizsgálják.