Kevesebb lesz a társasházak közös költsége

Kevesebb lesz a társasházak közös költsége a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Egy törvénymódosítás révén a társasházak olcsóbban juthatnak áramhoz, így kevesebbe kerül majd a lépcsőház-világítás és a lift üzemeltetése is. A közös képviselőknek tájékoztatási kötelezettségük lesz a jövőben, havonta ki kell függeszteniük, mennyit takarított meg a lakóközösség.

Egy több mint százlakásos társasházban családonként több ezer forintot tudnak spórolni a közös költségen a rezsicsökkentésnek köszönhetően, mondta egy közös képviselő. Hozzátette: legfőképpen a gázdíjakban jelentkezik a megtakarítás, de a víz, a kéményseprés és a szemétszállítási díjak csökkentését is várják.
Kossuth Rádió, Krónika

Kovács Zoltán, a társasházat kezelő cég vezetője elmondta, a megtakarított pénz a társasházak költségvetésében folyamatosan gyűlik, sorsáról végül a lakók közösen döntenek. Hozzátette: a társasház állapota nagyban befolyásolja majd, hogy a megtakarítást jóváírják a tulajdonosoknak, vagy esetleg beruházásra, felújításra fordítják.

Egy törvénymódosítás értelmében a közös képviselőknek a havi és az egész éves megtakarításokról is tájékoztatnia kell a tulajdonosokat. Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője korábban azt mondta, erre azért van szükség, mert az embereknek joguk van tudni arról, hogy mi történik a saját pénzükkel.

A rezsicsökkentés következő lépéseként az áramdíjból is megtakaríthatnak a társasházak. Egy törvénymódosítás lehetővé tette ugyanis, hogy a közösségi mérőórákat lakossági kategóriába sorolják. Ezzel olcsóbbá válhat egyebek között a lépcsőházak világítása és a lift üzemeltetése is.