Brutális látvány: több mint 50 ezer vadlúd Tatán

Tovább nőtt a november végi Tatai Vadlúd Sokadalom óta az Öreg-tónál telelő madarak száma – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A napokban 53 ezer ludat számoltak a természetvédők – mondta el műsorunkban Csonka Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa.
Hallgassa meg az összeállítást!

Rámutatott: ez jelentős létszámnövekedést jelent, hiszen november 30-án 27 ezer ludat számoltak össze. Megjegyezte: az utóbbi időszak tendenciája, hogy a vonulás csúcspontja december közepére tevődik át, ennek oka lehet a klímaváltozás is. A 80-as évek közepén még jellemzően november közepén volt a csúcsidőszak – emlékeztetett.

Vadludak a tatai Öreg-tó felett


Az idei jelentős létszámnövekedésről szólva Csonka Péter elmondta: a ludak emlékezet alapján is vonulnak, tehát valószínűleg jól érezték magukat itt korábban, ezért ragaszkodnak a környékhez.

A szakember szerint ilyen nagy számban biztosan nem lesznek itt sokáig a vadludak, ha azonban hasonló marad az időjárás a mostanihoz, nem lesz zord hideg, nem lesz vastag hótakaró a táplálkozó-területeken, illetve nem fagy le a tó víztükre, akár március derekáig is maradhatnak szép számmal.

Amikor ilyen mennyiségű lúd teljesen beborítja az öregtavat, annak látványa fantasztikus, brutális, magával ragadó – fogalmazott a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa.