Beiktatta az osztrák kormányt az államfő

Beiktatta hivatalába az új osztrák kormányt hétfőn Heinz Fischer államfő. Ausztriában ismét a választások előtt is kormányzó két párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) lépett koalícióra egymással.

A szeptemberi választásokon az SPÖ kapta a legtöbb szavazatot, 26,8 százalékot. A második legnagyobb támogatottságú párt az ÖVP lett 24 százalékkal. A két párt szűk többséggel, összesen 99 képviselővel rendelkezik a 183 tagú parlamentben.

A választási eredmények ismeretében "logikus és helyes", és az ország érdekét szolgálja a nagykoalíció folytatása - jelentette ki Heinz Fischer szövetségi elnök a beiktatás alkalmával.

A két párt közel három hónapos tárgyalásokat követően, múlt csütörtökön kötötte meg egymással a koalíciós megállapodást. A részletes kormányprogramot röviddel a hétfői beiktatás előtt látta el kézjegyével Werner Faymann kancellár, SPÖ-elnök és az ÖVP vezetője, Michael Spindelegger alkancellár.

A szeptemberi választások eredményeképpen megalakult új nagykoalíciós osztrák kormány ünnepélyes beiktatása a bécsi államfői rezidencián, a Hofburgban 2013. december 16-án. (MTI/EPA/Roland Schlager)

A régi-új kormánypártok egyik legfontosabb célkitűzése, hogy emelkedjen a tényleges nyugdíjba vonulási életkor Ausztriában. A célkitűzés szerint ennek 2018-ig több mint másfél évvel, 60 év fölé kell emelkednie.

A strukturális államháztartási hiány megszüntetését célzó takarékossági programot nagyobb adóemelések nélkül tervezik végrehajtani, csak kisebb mértékű "adókiigazításokat" helyeztek kilátásba. Szerkezeti átalakításokat terveznek a közigazgatásban, hogy csökkentsék a költségvetési kiadásokat. A kormányprogram létszámstopot ír elő a közigazgatásban. A családoknak járó támogatásokat ezzel egyidejűleg növelik.

Lekerült a napirendről a "milliomos-adóként" is emlegetett vagyon-, örökösödési és ajándékozási adók bevezetése, amely az SPÖ egyik évek óta hangoztatott központi követelése volt. Az SPÖ-t erős bírálatok érik emiatt. Faymann válaszul egy tévéműsorban kijelentette, hogy változatlanul a vagyonadó mellett van, de egy koalícióban kompromisszumokra van szükség.

Egyelőre szintén nem valósul meg az ÖVP állami vállalatok privatizálására vonatkozó törekvése. A kérdésre a kormányfő szavai szerint még visszatérnek, "amikor megfelelő lesz az időpont".

A szeptemberi választási eredmény mindkét párt számára történelmi mélypontot jelentett, s az előző parlamenti ciklusban birtokolt kétharmados parlamenti többségét elveszítette a kétpárti koalíció. A kormányalakítási tárgyalások kezdetekor a két párt tartalmi és stílusbeli megújulást ígért. Egyes elemzők és sajtókommentárok szerint azonban a kormányprogram elmarad az előzetes várakozásoktól.

A szeptemberi választások eredményeképpen megalakult új nagykoalíciós osztrák kormány ünnepélyes beiktatása a bécsi államfői rezidencián, a Hofburgban 2013. december 16-án. (MTI/EPA/Roland Schlager)

Az ünnepélyes beiktatás közben a kormányfői és az államfői hivatal közelében több százan a tudományos minisztérium önállóságának megszüntetése ellen, valamint a vagyonadó bevezetéséért tüntettek az osztrák hallgatói önkormányzatok, illetve az Attac globalizációellenes mozgalom felhívására. A tudományos tárcának a gazdasági minisztériummal való összevonása miatt hétfőn Ausztria-szerte fekete zászlót tűznek ki az egyetemek.

A koalíciós tárgyalásokkal párhuzamosan zajlottak a pedagógusok bértárgyalásai is Ausztriában. A kormány által kínált béremelésekkel elégedetlen pedagógus-szakszervezet a kormányalakítás napjának délutánjára figyelemfelhívó felvonulást hirdetett meg.