Menekültek ezrei Szerbia magyar határán

Több ezer menekült vár Szerbiában, hogy átlépve a magyar határt az EU schengeni övezetébe lépjen. A szerb miniszterelnök hivatalosan is beismerte, országa nem tud mit kezdeni ezekkel az emberekkel, se pénz, se lehetőség nincs az elhelyezésükre. Magyarországon idén háromszor többen kértek menekültstátuszt, mint tavaly.

Nem haltunk meg Szíriában, de itt biztosan végünk... - mondta a Híradónak az a menekült férfi, aki a porig rombolt szíriai Homs városból menekült el Szerbiába. Több százan vannak, és Belgrádtól nem messze, egy erdőben élnek, embertelen körülmények között. A közeli városban ugyan van egy menekülttábor, de az megtelt, nem engedik be őket, és azt mondják, kint olyan hideg van, hogy aludni sem tudnak.

Többségük szomáliai, iráni, iraki és szíriai menekült. A szerb Vöröskereszt ugyan kijár az erőbe és ott ennivalót oszt nekik, de aludni csak a földön tudnak. Egy Siera Leonéből érkezett férfi beköltözött a trafóházba, amelyen ott van ugyan a magasfeszültségre figyelmeztető tábla, de a feliratból egy szót sem ért.

Szerbia nem tud mit kezdeni a naponta érkező menekültekkel. A szerb miniszterelnök azt mondja, nem készültek menekültek befogadására, és menekültközpontok létesítésére sincs pénzünk. Szerbia a modern világ része, nem egy rasszista állam, helyet kell találnunk nekik és sürgősen rendezni a státusukat - fogalmazott Ivica Dacsics.

Az embercsempészek 150 euróért hozzák őket át a macedón-szerb határon, további 500 euróért pedig a magyar határra szállítják őket. A Szerbiába érkező menekültek elsődleges célja ugyanis a schengeni övezet, vagyis Magyarország, ahol tavaly alig több mint kétezren kértek menedéket, idén azonban már 17 ezer illegális bevándorló lépte át a határt.

Orbán Viktor miniszterelnök a menekültkérdéssel is foglalkozó októberi EU-csúcson utalt arra, hogy a menekültáradat különösen súlyosan érinti Magyarországot. "Az én álláspontom meglehetősen világos, akik életveszélyben vannak, és politikai okból kérnek menedékjogot, azoknak meg kell adni, a többieket meg nem kell befogadni Magyarországra – fogalmazott a magyar kormányfő.

A legfrissebb adatok szerint Málta és Svádország után Magyarországon nőtt a legjobban a menedékkérők száma.