Bajai videó: hamis vád és rágalmazás is lehet a vád

Ha a hatóság előtt valaki koholt bizonyítékot másra vonatkozó bűncselekménnyel kapcsolatban előterjeszt, akkor még a gondatlanság vádja is megállhat – mondta Futó Barnabás ügyvéd az M1 Ma reggel című műsorában a bajai videó ügyével kapcsolatban, hozzátéve: ha valaki benyújt egy koholt bizonyítékot, amelyről tudja, hogy hamis, akkor büntetendő hamis vád miatt.

Az a kérdés, hogy aki a feljelentéshez mellékelte a bizonyítékot, tudta-e, hogy ez csak egy "oktatófilm". Ha tudta, akkor már probléma merülhet fel és változik a nyomozás – szögezte le Futó Barnabás.

Azért fontos a hamis vád intézménye, mert akkor is büntethető, ha gondatlanságból követik el. Hiába indul ismeretlen tettes ellen a választás rendje elleni bűncselekmény, de ha közben kiderül, hogy a bizonyítékok nem valósak, akkor előfordulhat, hogy a választás rendje elleni bűncselekményt illetően megszüntethetik az eljárást, és az ügyészég elrendeli a hamis vád miatti nyomozást – húzta alá az ügyvéd.

Futó Barnabás elmondta, fennállhat a rágalmazás vádja is. Ha valaki magánváddal lép elő, és megáll a rágalmazás bűncselekménye, akkor bírósági hatáskörbe kerül, és a bíróság folytatja le az eljárást – fejtette ki, hozzátéve: esetlegesen felbujtóként és bűnsegédként is büntethető az, aki készítette az oktatófilmet, és tudta, hogy ebből büntetőfeljelentés lesz, hiszen részese a hamis vádnak.