Sikeresen elindult az indiai Mars-szonda

India sikeresen elindította marsi misszióját azzal a céllal, hogy a negyedik ország lehessen, mely eléri a bolygót.

A Mars Orbiter Mission (MOM) magyar idő szerint kedd délelőtt 10 óra után néhány perccel indult a Szatis Davan Űrközpontból. Az Indiai Űrügynökség (ISRO) vezetője elmondta, a misszió a marsi pálya eléréséhez és kísérletek elvégzéséhez szükséges technológiai képességet demonstrálja.

A szonda 300 napig utazva 2014-ben éri el a bolygót. Amennyiben pályára áll, az ISRO lesz a negyedik űrügynökség a világon – Amerika, Oroszország és Európa után -, amely sikeres Mars-missziót könyvelhet el. Az ötvenhat órás visszaszámlálás vasárnap kezdődött meg.

A MOM – nem hivatalos nevén Mangalyaan - többek között metán nyomait kutatja majd a marsi atmoszférában, melyet korábban már más, ott lévő keringő egységek és földi teleszkópok is észleltek, ám a NASA felszínen lévő Curiosity felderítője nem találta nyomát. A metán rövid életű a marsi atmoszférában, ami azt jelenti, hogy valamilyen forrásnak állandóan fel kell töltenie. Érdekes módon a Földön a légköri metán 95 százalékát mikrobák állítják elő, ennek alapján a kutatók azt feltételezik, talán valamiféle bioszféra rejtőzhet mélyen a marsi felszín alatt. Ám a gáz geológiai folyamatokból, többek között vulkanizmusból is eredhet.

Útjára indul a Mars légkörének kutatására szánt indiai műhold és a Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C25) nevű űrrakéta a dél-indiai Andhra Prades államban fekvő Szriharikota város Szatis Dhavan Ûrközpontjában 2013. november 5-én. A rakéta célja, hogy a világűrbe juttassa a műholdat, közkeletű nevén a Mangaljaant – ami hindiül Mars-szondát jelent – a Mars Orbitális Misszió keretében. (MTI/AP/Arun Szankar R)

India 2012-ben hagyta jóvá a küldetést, a szakemberek ezért egyfolytában dolgoztak az űrhajó kifejlesztésén, hogy ki tudják aknázni a két bolygó kedvező felsorakozását, amelynek révén a MOM üzemanyagot spórolhat meg Marsig tartó útja során.

A szondát a szintén honi fejlesztésű Polar Satellite Launch Vehicle rakéta frissített verzióján lőtték fel, amely elliptikus földi pályára vitte. Hat kisebb hajtóműbegyújtással kerül majd magasabb pályára, míg végül az utolsó begyújtással bolygóközi röppályára áll, és megkezdi 300 napos, 780 millió kilométeres útját a negyedik bolygóhoz. A megfelelő pálya eléréséhez a küldetésnek november 19-éig el kellett indulnia, hogy az utolsó begyújtást 30-áig el tudja végezni.

A küldetés 72 millió dollárba (4,5 milliárd rúpiába) került, ami töredéke a NASA szintén novemberben indítandó Maven-missziója költségeinek. Egyesek szerint Indiának nem kellene ennyit költenie űrprogramra, miközben ott a világon a legnagyobb az alultáplált gyermekek aránya. A program védelmezői szerint viszont a MOM igen olcsó, és a szükséges technológiák közvetetten elősegíthetik az ország más területeinek fejlesztését.

A MOM eredetileg október 28-án indult volna, ám a csendes-óceáni viharos időjárás miatt kénytelenek voltak elnapolni a startot.