György István: csúsztat az MSZP a Cséry-telep ügyében

A városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint Szaniszló Sándor, a fővárosi környezetvédelmi bizottságának szocialista elnöke több tényt az összefüggéséből kiragadott, más tényeket elhallgatott, elferdített a XVIII. kerületi környezetszennyezés ügyében.

A fővárosi vezető szerdán nyílt levélben reagált az MSZP-s közgyűlési képviselő által előző nap elmondottakra.

Szaniszló Sándor kedden arról tájékoztatta az MTI-t: álláspontja szerint a városvezetés nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy megoldja a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) Cséry-telepi környezetkárosításának ügyét.

György István szerdai nyílt levelében kifejtette: Tarlós István főpolgármester azonnali vizsgálatot rendelt el szeptember 23-án, és azonnali igazoló jelentést kértek a kft. ügyvezetőjétől. A gyorsjelentés megállapította az engedély nélküli tevékenység végzését, ezért a főpolgármester menesztette a kft. vezetőjét.

Emellett tart a részletes tényfeltáró vizsgálat, amelyet a Budapesti Városüzemeltetési Központ a Fővárosi Biztonsági Iroda bevonásával végez, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pedig határozatában azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli tevékenység folytatását, és bírságot szabott ki, továbbá a rendőrség is vizsgálódik négy büntetőfeljelentés nyomán - írta György István.

Közölte továbbá, 2007. november 1-jétől 2012. április 30-áig az olajos iszapot engedély nélkül rakták le, és az MSZP semmit nem tett azért, hogy ezt megakadályozza és előkészítse a kármentesítést.

Most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel történt egyeztetések után a 2014-2020-as költségvetési ciklusban uniós forrásokra pályáznak a rekultivációhoz.A főpolgármester-helyettes szerint Szaniszló Sándor szándékosan elhallgatta az ő városvezetői idejükre eső adatokat. Az elhelyezett olajos iszap mennyiségét még pontosítani kell, de a korábbi vezetőség érintett két éve alatt 13 ezer tonna lehetett az elhelyezett iszapmennyiség, szemben a 2011 és 2013 közötti 8 ezer tonnával - közölte.

György István szerint az is csúsztatás, hogy az ügyvezető visszamenőleges béren felüli juttatásokkal távozott. Az ügyvezetővel Tarlós István az azonnali hatályú menesztésben és abban állapodott meg, hogy az addig a napig ledolgozott munkabérén felül semmiféle egyéb juttatás nem illeti meg - tette hozzá. György István azt elismerte, hogy a volt vezető most a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél dolgozik.

Szaniszló Sándor kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az általa vezetett környezetvédelmi bizottsági ülésen az hangzott el: az ügyvezető felmentés helyett közös megegyezéssel távozott, visszamenőleg megkapta béren kívüli juttatásait, és 600 ezer forintért a Fővárosi Vízműveknél mérnökként alkalmazzák.

Az ülésen Szaniszló Sándor elmondása szerint elhangzott az is, hogy a társaság szakértői megállapították: 2011-ben 2150 tonna, 2012-ben 3368 tonna, 2013 első félévében pedig 2418 tonna veszélyes anyagot raktak le.