A hadsereg bevetésével fenyeget Ankara

A török kormány első ízben azzal fenyegette meg a tüntetőket hétfőn, hogy szükség esetén beveti ellenük a hadsereget.

Ha nem elegendő a rendőrség fellépése a tüntetők ellen, a csendőrség fogja elvégezni a feladatot. Ha az sem elég, be lehet vetni a fegyveres erőket is - mondta Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes egy tévéinterjúban.

A kormányellenes tiltakozások május 31-i kezdete óta a török kormány mindeddig a rendőrségre bízta az isztambuli és ankarai tüntetők megfékezését, a katonaságot nem vetették be. Mindez rávilágít arra, hogy a hadseregre a modern Törökországot megalapító Kemal Atatürk nevéhez fűződő szekuláris örökség letéteményeseként tekintenek.

Törökországban a XX. században négy katonai puccsot hajtottak végre - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. Az utóbbi 11 évben, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöksége alatt több alkalommal tisztogatást hajtottak végre a hadsereg soraiban, és több száz katonatiszt áll bíróság előtt az iszlamista-konzervatív kormány elleni összeesküvés vádjával.

Vasárnap a hatóságok csaknem 600 embert vettek őrizetbe a kormányellenes tüntetéseken Isztambulban és Ankarában - közölték a két nagyváros ügyvédi kamaráinak névtelenséget kérő munkatársai. Csak Isztambulban 450 embert állítottak elő.