Kilépnek az antikorrupciós munkacsoportból - a KIM sajnálja

Azután döntöttek így, hogy kedden a parlament elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását.

A közérdekű adatközlés új szabályozása hiteltelenné tesz minden más kormányzati antikorrupciós intézkedést, ezért az atlatszo.hu, a Budapest Intézet, a K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International (TI) kilép a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett munkacsoportokból - közölte a TI Magyarország kedden a szervezet blogján.

A korrupcióellenes civil szervezet internetes oldalán azután jelent meg a bejegyzés, hogy kedden az Országgyűlés elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, amely szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket. Az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintésre azonban más, a közérdekű adat megismerését kezdeményező szervezetek vagy magánszemélyek nem jogosultak.

Az erről szóló, vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalta meg, kedden pedig már el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal.

A bejegyzésben a TI azt írta: a módosítás értelmében a kormány és az önkormányzatok "gyakorlatilag bármilyen esetben titokban tarthatják, mire költik a közpénzt". Ez a törvény ellentmond az alapvető erkölcsi normáknak, és ellentmond a KIM által koordinált antikorrupciós kormányprogram alapelveinek is - tették hozzá.

A felsorolt civil szervezetek ezért úgy döntöttek, hogy befejezik a közös munkát, és kilépnek a tárca által szervezett munkacsoportokból - írták. Hozzátették: a TI továbbra is el akarja érni, hogy a kormány teremtse meg az alapjait a korrupciómentes Magyarországnak, azonban "felesleges, közös látszatmunkához" nem adhatják a nevüket.

A bejegyzést azzal zárták: a továbbiakban a sajtóban, a közéletben és a jogsegélyszolgálatuk segítségével mutatják meg, hogy mindig van alternatíva.

Az antikorrupciós munkacsoport 2012 decemberében ült össze először. A KIM korábbi közlése szerint célja az, hogy a kormány antikorrupciós programjának megfelelő végrehajtásáért a lehető legáttekinthetőbb egyeztetési mechanizmust alakítsák ki minden érintett féllel, így a civil szervezetek képviselőivel is. Egy januári egyeztetésen mások mellett jelen voltak az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapest Intézet, a Civil Összefogás Fórum, a Geopolitikai Tanács Alapítvány, a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Joint Venture Szövetség, a K-Monitor Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, a TI Magyarország, valamint az atlatszo.hu képviselői.

A KIM sajnálja a civilek kilépését a korrupcióellenes munkacsoportbólA Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajnálattal vette tudomásul, hogy a K-Monitor, az atlatszo.hu, a Transparency International Magyarország, valamint a Társaság a Szabadságjogokért kilépett a tárca által életre hívott korrupcióellenes munkacsoportból.

A tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében rámutatott: a civil szervezetek kilépésére azután került sor, hogy a múlt héten Londonban, a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) konferenciáján bemutatták az érintett civil szervezetekkel közösen kidolgozott, első korrupció elleni akciótervet. Hangsúlyozták: a KIM elkötelezettségét mutatja az is, hogy múlt pénteken a minisztérium szakértői egyeztettek az Európai Bizottság képviselőivel a témában, segítve a bizottság hiteles és objektív jelentésének előkészítését, amelyet júniusban kívánnak nyilvánosságra hozni.

A közleményben az áll: sajnálják, hogy több hónapos együttműködés szakadt meg egy egyéni képviselői indítványt követő parlamenti döntés nyomán, amely "témájában nem érinti és nem is változtatja meg a KIM elkötelezettségét a korrupcióval szembeni küzdelemben".