Amszterdam szigorúan fellép a szomszédaikat zaklatókkal szemben

Amszterdamban tavaly 13 ezer esetben kell rendőrt hívni a társadalomba beilleszkedni nem tudók miatt. A holland városvezetők most radikális megoldást találtak.

Amszterdamban évente 13 ezer olyan esetet regisztráltak, ahol szomszédok zaklatták egymást, s egy 800 ezer lakosú városban ez nagyon magas szám. A holland városvezetők mindezt megelégelték, s a polgármester vezetésével akciótervet dolgoztak ki. Úgy gondolták, az nem megoldás, hogy azoknak kelljen elköltözniük, akik nem tudják tovább elviselni a szomszédaik zaklatását, a városnak meg kell védenie az áldozatokat, s ha valakinek el kell hagynia az otthonát, az nem a bűncselekmények elszenvedői, hanem a tettesek.

Január elsejétől Amszterdamban azok, akik megszegik a társadalom íratlan szabályait, antiszociálisan viselkednek, és nem tartják be az együttélés józan ész követte normáit, kitaszítottakká válnak. Számukra az önkormányzat a város legelhagyatottabb részein minimális szolgáltatásokat biztosító konténer-lakásokat hozott létre, ahol folyamatos és szigorú rendőri felügyelet mellett maximum hat hónapot töltenek el. A városvezetés átmeneti megoldásként tekint a kiköltöztetésre, az első hat hónap letelte után hosszú távú megoldás kidolgozására törekszenek. Az elkövetőket nem ugyanoda költöztetik vissza, ahol a szomszédaikat zaklatták. A módszer lényege nem az, hogy embereket kitaszítsanak a társadalomból, hanem hogy rehabilitálják őket, és megfékezzék az erőszakos bűncselekményeket.