Bekamerázták a szöuli hidakat: sok az öngyilkos

A dél-koreai fővárosban "intelligens" megfigyelőkamerákat szerelnek fel a Han folyó fölött átívelő, az öngyilkosok által leggyakrabban használt hidakra, hogy megakadályozzák az öngyilkosokat végzetes tettük végrehajtásában.

A szöuli önkormányzat csütörtöki bejelentése szerint a kamerák észlelni fogják az öngyilkossággyanús mozgásokat a hidakon, és jelzést küldenek a készenléti szolgálatnak, amely szükség esetén akár már három perc alatt lélekgyógyászokat, illetve jól felszerelt mentőket küld a halálba készülő emberek életének megmentésére.

Az öngyilkosságprevenciós rendszert márciusig tesztelik a Mapo és a Szogang hidakon, és majd a tapasztalatok alapján döntik el, hogy a figyelő- és mentőrendszert kiterjesszék-e mind a 25 hídra a Han folyón.

A folyó 25 szöuli hídjáról tavaly 196 ember vetette magát a mélybe öngyilkossági szándékkal, majdnem négyszer annyi, mint 2003-ban. Az öngyilkosok körében a "legnépszerűbb" híd a Mapo, amelyről az ugrások 87 százalékát hajtották végre, ezt a Hangang és a Szogang híd követi.

A program részeként a jelenlegi kettőről háromra növelik a Han folyón szolgálatot teljesítő mentőalakulatok számát.

Eddig különböző intézkedéseket tettünk annak érdekében, hogy a remény helyeivé változtassuk a hidakat. Most együttműködést tervezünk a helyi mentális egészségvédő központokkal is a potenciális öngyilkosok védelmére - közölte a Yonhap hírügynökséggel az öngyilkosság megelőzéséért felelős önkormányzati tisztségviselő.

Szeptemberben a városvezetés a Mapo híd korlátjaira helyezett szívhez szóló üzenetekkel próbálta lebeszélni tettükről az öngyilkosságra készülőket. A híd közepén felállítottak egy szoborkompozíciót, amelyen egy férfi meglapogatja egy másiknak a hátát, és felvidítása céljából megcsípi az arcán.

A lakosság számához viszonyítva Dél-Koreában történik a legtöbb öngyilkosság a fejlett ipari országok közül: 2010-ben 100 ezer lakosra 33,5 önkéntes halál jutott, míg a második helyen álló Magyarországon 23,3, a harmadik helyezett Japánban pedig 21,2.