Rendőrségi becslés: négyszázezren a budapesti Kossuth téren

Százezreket mozgatnak meg a különböző pártok és szervezetek október 23-i rendezvényei Budapesten.

A rendőrség becslése szerint a Kossuth téri hivatalos állami ünnepségen közel 400 ezren vesznek részt - közölte a Belügyminisztérium kedden délután az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Kossuth tér teljesen megtelt, a Békemenet résztvevői megtöltik az Alkotmány utcát és a környező mellékutakat.

Az állami ünnepség délután négy óra után néhány perccel a Himnusz hangjaival kezdődött, a rendezvény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz.

A téren várakozókhoz négy óra előtt nem sokkal csatlakoztak az ország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett békemenet résztvevői, akik délután két órakor indultak a budai Széna térről. Őket nagy tapssal fogadta a téren addigra összegyűlt tömeg.

Az alábbiakban az MTI által becsült számadatokat adjuk közre.

A Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényén mintegy ezren jelentek meg.

A Jobbik Deák Ferenc téri nagygyűlésén néhány ezren vesznek részt. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület demonstrációjának kezdetekor mintegy 20 ezren gyűltek össze.

A Széna térről a Kossuth térre tartó Békemeneten mintegy 150 ezer ember vett részt.

A rendőrség létszámbecslései egybevágnak a fenti adatokkal, a Belügyminisztérium ismertetetése szerint a békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésén csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan vettek részt.