Répássy: Elvont mércét alkalmaz a Velencei Bizottság

Sokszor olyan rendelkezéseket is kritizál a Velencei Bizottság, amelyek 20 vagy akár 120 éve léteznek Magyarországon - mondta az igazságügyi államtitkár.

A Velencei Bizottság üdvözölte a bírósági törvények módosítását - közölte Répássy Róbert igazságügyi államtitkár. Hozzátette: a testület két ügyben fenntartotta aggályait.

Az államtitkár elmondta: a bírósági törvények júliusi módosítása a Velencei Bizottság korábbi kritikáinak többségét orvosolta, a testület szombati ülésén üdvözölte az Országos Bírói Tanács hatáskörének bővülését, valamint azt, hogy szélesedett az Országos Bírósági Hivatal elnökének döntéseivel szembeni jogorvoslat lehetősége. A bírák nyugdíjazásával és az ügyek áthelyezésével kapcsolatban azonban a testület fenntartotta aggályait, és több kisebb jelentőségű javaslatot is tett. A Velencei Bizottság fennmaradt kritikái miatt az Ab döntését kéri a kormány.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarországon kívül más országok is bekerülnek-e a bizottság látóterébe, Répássy közölte: az Európa Tanács 47 tagállama, sőt a tanácson kívüli országok is a Velencei Bizottság látóterébe kerülnek, de „az kétségtelenül igaz, hogy az utóbbi egy évben a sarkalatos törvényeink közül több mint 8 törvényt vizsgált meg a bizottság” – nyilatkozta a KIM államtitkára.

Répássy Róbert közölte, hogy sokszor olyan rendelkezéseket is kritizál a Velencei Bizottság, amelyek 20 vagy akár 120 éve léteznek Magyarországon. „Egy elvont mércét alkalmaznak, egy olyan mércét, amely nincs írásban lefektetve” – mondta. Hozzátette: nehéz eltalálni az ő mércéjüket, ezért kérjük az Alkotmánybíróság döntését a Velencei Bizottság javaslataival kapcsolatban.