Magyarház-nap Zürichben immár ötödször

Több száz résztvevőre számítanak, a rendezvényre minden korosztályt várnak kicsiktől az idősebbekig.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Magyarház-napot, a svájci magyarság egyik nagy éves programját szombaton Zürichben. Az egész napos rendezvényre minden korosztályt várnak Dél-Németországtól Svájcon át Észak-Olaszországig.

A kisebbeket népzene, népmese, gyermektorna és mézeskalács-díszítés várja a zürichi Hirzenbach Közösségi Háznál. A nap folyamán három művész alkotásaiból nyílik kiállítás: a Svájcban élő Jancsó-Miskolczi Zsuzsa legújabb festményei mellett Lakatos Réka festményei és Prágainé Mágori Aranka üvegfestő alkotásai tekinthetők majd meg. Emellett az aargaui Aquila Íjászegylet tart bemutatót, miközben a résztvevők a baranta harcművészettel, valamint a jellegzetes magyar ízekkel is megismerkedhetnek. A részletes program www.magyarhaz.ch oldalon olvasható.

A svájci Magyarház Alapítvány által, a Zürichi Magyar Egyesület közreműködésével megvalósuló program célja az, hogy a Svájcban született magyar fiataloknak is átadják a magyar kultúra ismeretét, valamint megszólítsanak minden korosztályt, a Svájcban és a környező országokban élő magyarokat és svájciakat is - mondta el az MTI-nek az esemény szervezésében részt vevő Szántó-Molnár Teca, aki mindkét szervezetnek tagja. A főleg szabadtéren zajló Magyarház Nap látogatottsága az időjárástól is függ ugyan, a korábbi évek tapasztalata alapján azonban 5-600 résztvevőre számítanak - közölte Szántó-Molnár Teca.

Az 5. Magyarház-napon mutatják be a MagyarHáz Független Hírmondó című, kéthavonta megjelenő folyóirat 15. számát. Az immár harmadik éve megjelenő lap legfrissebb száma beszámol a berni és zürichi augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségekről. Az olvasók megismerkedhetnek a svájci magyar mérnökök és építészek magyar egyesületével, valamint a zürichi, magyar alapítású és magyar vezetéssel működő Kodály-zeneiskolával. A szokásos négy gyermekoldal mellett Széphalomról és a Csángóföldről úti beszámolót is közöl a Hírmondó.