Optikai karakterfelismerő: mobilon jobb a szkennernél

Aki már olvasott be szkennerrel könyvből, képről szöveget, tapasztalhatta, hogy a hibás felismerések javítása gyakran tovább tart, mint az írás hagyományos bevitele a számítógépbe. A Scanthing több szempontból veri a szkennereket.

Az optikai karakterfelismerés (OCR=optical character recognition) feladata digitális formába alakítani az analóg írást. Az átalakított szöveg így a sokáig tartó, nehézkes gépelés helyett könnyen – ha nem is azonnal – használható számítógépen.

A Scanthing legújabb változatában sok kényelmi szolgáltatást, javítást bevezettek, s feltűnt a TTS (Text-To-Speech) funkció is, vagyis a mobil nem pusztán szerkeszthető szöveggé alakítja a lefényképezett szöveget, de igény esetén fel is olvassa azt. A letölthető applikáció képes szöveges vagy kép dokumentumból kiolvasni (digitalizálni) az írást. Tapasztalataink szerint jószerével csak megfelelő fényviszonyokra van szüksége: az éjszakai olvasólámpa fényénél kockázatos is kísérletezni kedvenc könyvünk beolvasásával. Kézírás felismerésére pedig nem alkalmas, nem is az a dolga.

ScanthingScanthing

Kétféleképpen tehetjük elérhetővé a Scanthing számára a szövegeinket: vagy a mobil saját kamerájával, vagy más fényképezőgéppel készített, s a mobilra áttöltött képekről. A program az Ivona TTS hangot ajánlja. A számunkra ismeretlen Ivona helyett mi igen jó tapasztalatokat szereztünk a Svox Classic TTS-el, amely a kissé fura hangzású SVOX Mariska Hungariannal magyarul közel természetes hangon olvasott fel.

És persze képes az app még számos extra mutatványra: okosan felismeri a telefonszámokat, url-eket, e-mail címeket, s érintésre hívja őket, elindítja a hozzájuk tartozó böngésző vagy levelező programot, de a lényeg: 33 nyelven, köztük magyarul olvassa be a szövegeket.