Vörös csillag a József Attila-szobornál - több embert előállítottak

József Attila és a Horthy-rendszer címmel tartottak civilek beszélgetést és felolvasást Budapesten.

Önkényuralmi jelkép használata bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt állítottak elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai hét embert a fővárosi V. kerületi Kossuth térről - közölte a BRFK az MTI megkeresésére. A hét embert rendőrségi autóval elvitték a helyszínről.

Budapest, 2012. július 29.Varga Katalin színművész verset mond Budapesten, a Kossuth téri József Attila-szobornál, ahol József Attila és a Horthy-rendszer címmel tartottak civilek beszélgetést és felolvasást, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek 2012. július 29-én.MTI Fotó: Soós LajosBudapest, 2012. július 29.Varga Katalin színművész verset mond Budapesten, a Kossuth téri József Attila-szobornál, ahol József Attila és a Horthy-rendszer címmel tartottak civilek beszélgetést és felolvasást, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek 2012. július 29-én.MTI Fotó: Soós Lajos

Az Európai Baloldal Barátai nevű Facebook-csoport szervezésében mintegy harminc ember jelent meg délután a Kossuth téri József Attila-szobornál.

A rendőrség hét embert - négy férfit és három nőt - igazoltatott, mivel a kezükben a vörös csillagot is ábrázoló lapokat tartottak. Az előállítottak között látta az MTI munkatársa Vajnai Attilát, a Munkáspárt 2006 elnökét.

Budapest, 2012. július 29.Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke beszél Budapesten, a Kossuth téri József Attila-szobornál, ahol József Attila és a Horthy-rendszer címmel tartottak civilek beszélgetést és felolvasást, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek 2012. július 29-én.MTI Fotó: Soós LajosBudapest, 2012. július 29.Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke beszél Budapesten, a Kossuth téri József Attila-szobornál, ahol József Attila és a Horthy-rendszer címmel tartottak civilek beszélgetést és felolvasást, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek 2012. július 29-én.MTI Fotó: Soós Lajos

A lapokon a vörös csillag mellett Che Guevara és József Attila képe, valamint a "Munkát, kenyeret, fedelet!" felirat volt látható.

A Kossuth téri József Attila-szobornál az egybegyűltek előzőleg beszélgetést és felolvasást tartottak, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor, a két kommunista politikus kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek.

Budapest, 2012. július 29.Egy nő fotót készít a résztvevőkről Budapesten, a Kossuth téri József Attila-szobornál, ahol József Attila és a Horthy-rendszer címmel tartottak civilek beszélgetést és felolvasást, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek 2012. július 29-én.MTI Fotó: Soós LajosBudapest, 2012. július 29.Egy nő fotót készít a résztvevőkről Budapesten, a Kossuth téri József Attila-szobornál, ahol József Attila és a Horthy-rendszer címmel tartottak civilek beszélgetést és felolvasást, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek 2012. július 29-én.MTI Fotó: Soós Lajos

A szervezők korábban azt közölték: a rendezvény célja, hogy József Attila költészetén keresztül bemutassák a Horthy-rendszer valóságát. Emellett Sallai Imre és Fürst Sándor 1932. július 29-i kivégzéséről is megemlékeznek. József Attila szobránál a költő verseit szavalták, illetve olvasták fel.

Háttér:

A magyar államot márciusban jogerősen elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága azért, mert büntetőeljárást indított ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt. A magyar parlament július 2-i határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett.

A magyar állam július közepén fizette ki a strasbourgi emberi jogi bíróság által jogerősen megítélt 6400 euró kártérítést és perköltséget Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének, akinek az ítélet szerint megsértették szabad véleménynyilvánításhoz való jogát azzal, hogy a vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene.

A magyar állam 2012. február 1-jén terjesztette elő a fellebbezését az Emberi Jogi Európai Bíróságának tavaly november 3-án hozott ítélete ellen, de ezt a testület nagykamarája elutasította.

Az emberi jogi bíróság márciusi, jogerős ítéletében megállapította, hogy Magyarország megsértette Fratanolo János szabad véleménynyilvánításhoz való jogát - az emberi jogi egyezmény 10. cikkét -, ezért a pervesztes államot 4000 euró kártérítés és 2400 euró perköltség (összesen több mint 1,8 millió forint) megfizetésére kötelezte.