Olcsóbban szeretné megúszni a BP az olajszennyezést

Tízmilliárdot is megspórolhat az olajtársaság azzal, hogy még az elnökválasztási kampány előtt megegyezésre törekszenek a felek.

A BP olajipari óriás reméli, hogy csak 15 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával folytatott tárgyalások végeztével a 2010-es mexikói-öböli katasztrófa miatt a vele szemben támasztott követelések kielégítésére - írta a Financial Times.

A tekintélyes lap az ügyhöz közel álló forrást idézve tudósított erről. Az összeg kevesebb annál a 20-25 milliárd dollárnál, amelyet a hírek szerint az amerikai igazságügyi tárca szeretne látni a BP-től. A minisztérium és a tárca között folyó tárgyalások felgyorsultak, vélhetően még az amerikai Demokrata Párt szeptemberi elnökjelölő konvenciója előtt megegyezés születik az ügyben - írta az FT.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb, három hónapig eltartó tengeri nyersolajömlése egy 2010 áprilisában bekövetkezett robbanással kezdődött a Deepwater Horizon mélytengeri olajfúró platformon. Tizenegy ember meghalt, és a kitörés elfojtásáig becslések szerint mintegy 4,9 millió hordónyi kőolaj került a Mexikói-öböl vizébe. Az olajipari óriásnak az amerikai kormány mellett a többi környező állammal és partnereivel is ki kell egyeznie.