A szakértő szerint harmadakkora is lehet az új adó

A kormány és a bankszövetség közötti megállapodás értelmében minden új, a bankrendszert érintő adó bevezetése előtt konzultáció szükséges - emlékeztet Kovács Levente.

A Bankszövetség egyik vezetője szigorúan magánvéleményként úgy fogalmazott, hogy ha a tranzakciós adót valamennyi pénzmozgásra kivetik, akkor a tervezettnél jóval kisebb mérték, harmadannyi is meghozza az államnak ugyanazt a bevételt.

A Magyar Bankszövetség egyelőre nem ismeri a pénzügyi tranzakciós adóról szóló előterjesztést, így Kovács Levente főtitkár egyelőre csak magánemberként tudja kommentálni a tervezett adó egy ezrelékes mértékét. A Kossuth Rádióban úgy vélekedett: ha a kormány minden tranzakció típusra kiterjeszti az adót – így például a Viber-tranzakciókra, a bankon belüli pénzmozgásokra, a kártyaműveletekre – akkor a sajtóban megjelent ezrelékes mérték harmada is elegendő ahhoz, hogy a tervezett költségvetési bevétel meglegyen.

A Bankszövetség főtitkáraként ugyanakkor Kovács Levente hozzátette: a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás értelmében minden új, a bankrendszert érintő adó bevezetése előtt konzultáció szükséges. „A tranzakciós adó esetleges bevezetése kapcsán a bankszektor természetes alapfeltételnek tekinti, hogy a ma létező banki különadók kivezetésre kerüljenek. A pénzforgalmi tranzakciós adó egy új típusú bankadó, amivel kapcsolatban hatásvizsgálat még nem történt”. Erre szükség lenne – hívta fel a figyelmet.

A pénzügyi tranzakciós adó ötletével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök egy pénteki rádió interjúban azt nyilatkozta: még nincs döntés az adó bevezetéséről. Emlékeztetett rá, hogy év közben nem szabad az adókat módosítani, csak súlyos kényszer esetén, és ilyen szerinte most nincs. Arra viszont van lehetőség, hogy a 2013-ra szóló költségvetésben megjelenjen az a gondolat, hogy minél kevesebb legyen a munkát terhelő adó, és azokat inkább "áttereljék" a fogyasztás, a forgalom irányába - tette hozzá. Így a tranzakciós adó 2013-ban nagy valószínűséggel megjelenik majd. Orbán Viktor azt mondta, annak mértéke legfeljebb egy ezrelék lehetne, a miniszterelnök ezért azt üzente a vállalkozásoknak és az embereknek, hogy emiatt "egy percig se fájjon a fejük".

A kormány egyelőre nem döntött a pénzügyi tranzakciós adóról, legalábbis az MTI e témában feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni.