Rémhírterjesztéssel vádolt weblapokat zártak be Kínában

Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése Kínában tilos, ezért be kellett zárni több tucat netes oldalt – közölte az ázsiai ország illetékes hatósága.

Több mint 210 ezer online bejegyzést töröltek a kínai hatóságok és 42 weblapot zárattak be alig egy hónapon belül - tájékoztatott az állami internetfelügyelet a netes rémhírek terjesztése elleni kampány legfrissebb eredményeiről Pekingben. "Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése a kínai törvények szerint tilos" – húzta alá Liu Cseng-zsung (Liu Zhenrong), az intézmény egyik vezetője. Mint mondta, az effajta cselekmények zavarják a közrendet, aláássák a társadalmi stabilitást, és az országban sosem fogják eltűrni őket; a "pletykaüzéreket" a törvények szerint szigorúan felelősségre fogják vonni.

Abban, hogy ilyen híresztelések ne terjedjenek el a mikroblogok által és az internetes oldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük – idézi Liut a Hszinhua hírügynökség, hozzátéve, hogy maguknak a világháló felhasználóinak ugyanakkor ébernek kell lenniük, hogy ne kerüljenek az álhírek hatása alá, és időben jelentsék őket a hatóságoknak. A rajtaütéseket – "amelyeknek köszönhetően javult az online környezet" – az internetfelügyelet, a távközlési cégek és a rendőri szervek közösen végezték – derül ki a jelentésből.

A Hszinhua egy másik összeállítása emlékeztet rá, hogy a múlt év októberében két informatikai cég vezetője a legnépszerűbb mikroblogoldalon, a vejpón (weibo) kezdeményezte egy olyan online közösség kiépítését, amelynek tagjai önként vállalják, hogy tartózkodnak a dezinformációk és a megalapozatlannak tűnő üzenetek közvetítésétől. Az oldal több mint 300 millió felhasználójából eddig 2 és fél millióan fogadták el a javaslatot.

Április első napjaiban a Twitterhez hasonló két nagy mikroblog-szolgáltatót büntettek a kommentálások háromnapos felfüggesztésére, mert oldalaikon elterjedt, hogy Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületeinek jelei figyelhetők meg. A híreszteléshez a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték. A két szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A "felelős internetezést" szolgáló rendelkezések szerint Kínában a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a regisztrációt valós néven.

Kínában 2011 végén meghaladta az 500 milliót az internetezők száma, és becslések szerint 2015-re 200 millióval többen lesznek. Ez azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országában hamarosan többen használják majd a világhálót, mint az Egyesült Államokban és Japánban együttvéve.