Kábítószer-kereskedelemből pénzeli magát a Hezbollah

Egy libanoni bank részt vett a Hezbollahhal kapcsolatban álló egyik nemzetközi kokainkereskedő hálózat piszkos pénzeinek tisztára mosásában.

Egy évvel ezelőtt az amerikai kormányzat azzal vádolta a híresen titoktartó libanoni bankok közül az egyiket, hogy részt vesz a Hezbollah síita csoporttal kapcsolatban álló egyik nemzetközi kokainkereskedő hálózat piszkos pénzeinek tisztára mosásában.

Most, a bank eladása után a pénzintézet főkönyvei rálátást nyújtanak még mélyebb titkokra, azokra a módszerekre, amelyekkel a Washington által terroristának minősített Hezbollah a műveleteit finanszírozza.

A főkönyvek bizonyítják, hogy létezik egy bankokat is magába foglaló, bonyolult világméretű pénzmosó hálózat, amely lehetővé teszi az iszlamista szervezetnek, hogy a legális pénzügyi rendszeren keresztül hatalmas összegeket mozgasson az anyagi utánpótlásának elvágása érdekében hozott nemzetközi szankciók ellenére is.

Évente több százmillió dollár fordult meg a számlákon

A Lebanese Canadian Bank nevű pénzintézethez elvezető nyomozás átfogó betekintést enged a Hezbollah sötét pénzügyeibe. A bűnüldözők világszerte sokáig azon a véleményen voltak, hogy a síita csoport passzív kedvezményezettje kábítószer-kereskedelemben érdekelt külföldi támogatói adományainak és más bűnözésből származó pénzeknek, ám több ország hírszerzése olyan információkhoz jutott, amelyek szerint magas beosztású Hezbollah-tagok közvetlen résztvevői a dél-amerikai kokainkereskedelemnek. December közepén virginiai ügyészek bejelentették, hogy vádat emeltek a Lebanese Canadian Bank ügyének központi szereplője ellen kábítószer-kereskedelemben való részvétel és kolumbiai kartelek, valamint a gyilkosságokat is végrehajtó Los Zetas mexikói csoport javára végzett pénzmosás miatt.

Az amerikai hírszerzés elemzői szerint a Hezbollah éveken keresztül évi 200 millió dollárt kapott legfőbb támogatójától, Irántól, és további segítséget Szíriától. Ez a támogatás azonban számottevően csökkent, mert Iránnak a nukleáris programja miatti külföldi szankciók gazdasági nehézségeket okoznak, a szíriai kormányzat pedig az egyre erősödő belső lázongással küszködik.

hezbollahhezbollah

A síita szervezet pénzügyi igényei azonban legitimitásával együtt nőttek, és az elemzők szerint ez okozta azt, hogy kezdett jobban támaszkodni a bűnözői vállalkozásokra - különösen a dél-amerikai kokainkereskedelemre -, és arra a mechanizmusra, amelynek segítségével így megszerzett pénzeit világszerte mozgatni tudja.Ami a Lebanese Canadian Banket illeti, a pénzintézet vezetői segítséget nyújtottak néhány ügyfélnek a kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosásában úgy, hogy ezeket a pénzeket összekeverték az Egyesült Államokban megvásárolt és Afrikában eladott használt gépkocsikért kapott pénzekkel. A profitnak egy része az amerikai pénzügyminisztérium szakemberei szerint a Hezbollahnak jutott.

Elkövetői természetesen igyekeznek leplezni a pénzmosást, de a Lebanese Canadian Bank főkönyveit átnéző könyvvizsgálók csaknem kétszáz olyan számlát találtak, amelyről gyanították, hogy a Hezbollahhoz és a pénzmosáshoz köthető. Évente több százmillió dollár fordult meg a számlákon, amelyeknek a tulajdonosai zömmel a nyugat-afrikai kábítószer-csempészetben érdekelt síita üzletemberek. Többen közülük köztudottan a Hezbollah támogatói, akik a nyersgyémánttól a kozmetikumokig és a fagyasztott baromfiig mindennel foglalkoznak - állították a The New York Times című lapnak azok, akik ismerik az ügyet.

A kábítószer útvonala

Ahogy a Lebanese Canadian Bank ügye egyre magasabbra jutott a washingtoni adminisztráción belüli döntéshozatali láncon, többen is azt javasolták, hogy a Hezbollah-kapcsolatot ne hozzák nyilvánosságra. Azzal érveltek, hogy elegendő a bankot feketelistára helyezni, az önmagában is megroppantja a hálózatot, és az Egyesült Államokat se érheti az a vád, hogy politikai érdekektől motiváltan jár el. Végül azonban az az álláspont kerekedett felül, hogy az ügy "remek alkalmat szolgáltat a Hezbollah beszennyezésére", annak bemutatására, hogy milyen képmutató is "Isten pártja", amely bűncselekményekből húz hasznot.

kokainkokain

Az első nyomot egy Tálib néven ismert férfi szolgáltatta, aki 2007 júniusában Bogotában találkozott az amerikai kábítószer-ellenes hatóság egyik álcázott ügynökével, és ismertette vele kábítószer útvonalát.

Sekri Mahmud Harb szerint a kokaint tengeren a jordániai Akaba kikötőjébe szállították, és onnan csempészték Szíriába. Harb azzal dicsekedett, hogy órák alatt képes 950 kiló heroint Libanonba juttatni, mire az ügynök szinte csak úgy mellesleg megjegyezte, hogy akkor jó kapcsolatai kell hogy legyenek a Hezbollahhal. Harb az ügynök beszámolója szerint erre csak mosolygott, és bólintott.Jordániai tisztségviselők kiterjedt nyomozás után később arról tájékoztatták az amerikai hatóságot, hogy a szállítás szíriai részével egy összekötőként a Hezbollah mellé rendelt szíriai hírszerző tiszt foglalkozik. Több forrás egybehangzó jelentése szerint a Hezbollah egy bizonyos díjért garantálta, hogy a szállítmány eljut Libanonba.

Mielőtt azonban Harb feltárhatta volna a teljes képet és megnevezhette volna az iszlamista szervezetnél lévő kapcsolatait, a művelet zátonyra futott.

A Hezbollah-kapcsolat tekintetében kezdetben szkeptikus Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA is részt akart venni a műveletben, és közvetlenül egy Jordániába tervezett találkozó előtt rákényszerítette a rejtett ügynököt, hogy halassza el a találkát, mire a partner, akivel a megbeszélést tervezték, eltűnt.Harbot végül kábítószer-csempészésért és pénzmosásért ítélték el, de egy értékes, a Hezbollah műveleteire nyíló ablak becsukódott. Hamarosan akadt azonban újabb célpont. Ügynökök már korábban is tudtak egy pénzmosással foglalkozó személyről, aki egy libanoni telefonszámon keresztül volt elérhető, de végre a neve is kiderült az illetőnek. Ajman Dzsuma a bejrúti Caesars Park Hotel tulajdonosa volt, és szunnita, de egy lehallgatott párizsi szállodai telefonbeszélgetésből kiderült, hogy a Hezbollah fellegvállának számító Dél-Libanonban élő síitákhoz is szoros szálak fűzik.Dzsumát azzal vádolják, hogy a közreműködésével került kolumbiai kokain a Los Zetas nevű mexikói szervezethez, amely az Egyesült Államokban értékesítette azt, és részese volt az ebből származó jövedelem tisztára mosásának is. Hogy valaha is bíróság elé áll-e, az egyelőre kérdéses. Az Egyesült Államoknak nincs kiadatási szerződése Libanonnal, és Dzsuma tartózkodási helye sem ismert.

Pontozták a találatokat

Ami a Lebanese Canadian Bank számláit illeti, az azokat vizsgáló amerikaiak mindössze néhány olyat találtak, amelyről gyanítható, hogy a kábítószer-kereskedelemhez kötődik. A további kutatás tavaly nyáron kezdődött, miután a Société Générale de Banque au Liban úgy döntött, hogy megveszi a Lebanese Canadian Banket.Az új tulajdonos elnöke, Antoun Sehnaoui újabb könyvvizsgálatot rendelt el, és hogy biztos lehessen abban, hogy az amerikai pénzügyminisztérium nem talál hibát az ellenőrzésben, olyan embert nyert meg konzultánsként, aki közelről ismerte a terrorizmus elleni harc jegyében született Patriot törvényt: John D. Ashcroft volt amerikai igazságügy-minisztert, akinek hivatali ideje alatt született a jogszabály.

Először a könyvvizsgálók csak az előző év számláit nézték át, és olyan ügyfeleket kerestek, akikről tudható, hogy kapcsolatban állnak a Hezbollahhal. Az árulkodó ügyletek is érdekelték őket: nagy összegű készpénz ismétlődő befizetése, kisebb tranzakciókra szétbontott tetemes átutalások, egymással semmilyen kapcsolatba nem hozható vállalatok közötti pénzmozgások, amelyek nyilvánvaló célja a pénz eredetének elfedése.

Minden találatot pontoztak. Azt a számlát, amely a tíz fokozatú skálán egy-két pontot ért el, békén hagyták, de amelyik nyolcat-kilencet, azt további alapos vizsgálatnak vetették alá. Végezetül csaknem kétszáz olyan számla maradt, amelyből egy hatalmas pénzmosó hálózat meglétére lehetett következtetni, a középpontjában az iszlamista szervezettel. A bonyolult átutalások során újra és újra ugyanazok a cégek bukkantak fel, és ezeknek a többsége síita, köztudottan a Hezbollahot támogató üzletemberek tulajdonában van. Többen közülük gyémánttal kereskednek, ami szakértők szerint kezdi kiszorítani a régebbi pénzmosási eszközöket, mivel könnyű szállítani, és általában készpénzért cserél gazdát.

Antoun Sehnaoui tavaly szeptemberében zárta le az ügyet. Nem volt hajlandó nyilatkozni róla, mindössze annyit mondott, hogy "átvettük a Lebanese Canadian Bank néhány számláját, de csak a tisztákat. Amelyik ügyfélhez akár csak egy kis gyanú is tapadt, nem vettük át."

John D. Ashcroft cégének ügyvédei szerint a problémás számlákat lezárták annak ellenére, hogy ez évente csaknem 30 millió dollárnyi veszteséget jelent a banknak. "Ahol problémák merültek fel, ott habozás nélkül cselekedett" - mondta megbízójáról Ashcroft.

Az amerikai pénzügyminisztérium számára a Lebanese Canadian Bank ügye győzelem a terrorizmus finanszírozása ellen vívott harcban. "A libanoni központi bank kész volt bezárni a bankot és eladni egy felelősségteljes tulajdonosnak" - állapította meg Daniel L. Glaser, a terrorizmus finanszírozása elleni harcot felügyelő államtitkár-helyettes.

A Hezbollah egyik fontos pénzutánpótlási csatornáját sikerült eltömíteni.