Nyolcvanéves a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor

Aláírásgyűjtésnek köszönhető, hogy Brazília függetlenségének századik évfordulóján felállították a Megváltó Krisztus szobrot.

Nyolcvan éve, 1931. október 12-én avatták fel a Rio de Janeiro fölötti Corcovado hegy 710 méteres csúcsán a Megváltó Krisztus szobrát, amely azóta a brazíliai város jelképe lett. A szobor felállításának ötletét az 1850-es évek közepén egy katolikus pap, Pedro Maria Boss vetette fel, de javaslata a köztársaság 1889-es kikiáltása, az állam és az egyház szétválasztása után feledésbe merült. Az ötletet 1921-ben, az ország függetlenségének századik évfordulójára készülve frissítette fel a riói katolikus közösség: a cél megvalósítása érdekében adomány- és aláírásgyűjtésbe kezdtek, rendezvényeket szerveztek. A szobortervek között szerepelt a kereszt, Krisztus alakja földgömbbel a kezében, a választás végül a karját keresztet formálva széttáró, a békét jelképező Krisztus alakra esett.

A Megváltó Krisztus-szobor a brazil Rio de Janeiro városban - Fotó: MTI/EPA/MARCELO SAYAOA Megváltó Krisztus-szobor a brazil Rio de Janeiro városban - Fotó: MTI/EPA/MARCELO SAYAO

A terveket a francia szobrász, Paul Landowski készítette, a kivitelezést egy helyi mérnök, Heitor da Silva Costa irányította.Krisztus alakja 30 méter magas, és ölelése is pontosan ilyen széles. Az 1145 tonna súlyú szobor talapzata 9 és fél méter magas. Az 1926-ban kezdődött és öt évig tartó munkálatok során számos nehézséget kellett leküzdeni. A fő elemeket a kereszt alakú szerkezet miatt acél helyett a statikailag jobban megfelelő vasbetonból, a külső rétegét tartóssága, ellenálló képessége és könnyen faragható tulajdonsága miatt zsírkőből készítették. A nehéz szerkezeti elemeket a már létező fogaskerekű vasúton szállították a hegy tetejére. A munkálatok akkori árakon 250 ezer, mai árakra átszámítva 3 millió dollárba kerültek. Az elemeire bontott alkotást a helyszínen állították össze. Az ünnepélyes átadásra 1931. október 12-én került sor. A tervek szerint a kivilágítást a rádiót feltaláló olasz Guglielmo Marconi Rómából, majdnem tízezer kilométerről küldött rövidhullámú rádiójele kapcsolta volna be, de a rossz időjárás miatt a jel gyönge volt, és ezt a munkásoknak kézzel kellett megtenniük.A Megváltó Krisztus (portugálul: Cristo Redentor) a világ egyik legismertebb és legnagyobb art deco stílusban készült alkotása, Rio de Janeiro és Brazília jelképe. Az ország leglátogatottabb turisztikai látványossága, amely évente közel kétmillió látogatót vonz.Az avatási szertartást 1965-ben VI. Pál pápa jelenlétében megismételték. Tökéletesítették az emlékmű világítórendszerét, 1985-ben pedig kötélvasutat építettek a hegycsúcshoz. A szobrot többször restaurálták, korrózióvédelemmel látták el, megújították a világítási rendszert, a kényelmesebbek és a mozgáskorlátozottak számára liftet és mozgólépcsőt építettek, így megspórolható a vasúttól felvezető 222 lépcsőfok megtétele. 2008-ban a szobrot villámcsapás érte, megsérült a feje, a szemöldöke és több ujja. Az ezt követő "ráncfelvarrás" során kicserélték a zsírkő egy részét, eltüntették a nedvesség okozta foltokat, és megjavították a szoborra telepített villámhárítókat. Egy 2007-es játékos nemzetközi szavazáson a Megváltó Krisztus szobra a világ hét új csodájának listájára is felkerült. Az impozáns szobor számtalan filmben is felbukkan, legutóbb például a világvégét ábrázoló 2012 című katasztrófafilm Brazíliában erősen vitatott plakátján szerepelt.