Bodoky: nem gondoltam, hogy ekkora balhé lesz

Amíg szabadlábon van, folytatja a munkát - mondta a magyar WikiLeaksnek nevezett portál vezetője.

Nem gondoltam, hogy ekkora balhé lesz - jelentette ki Bodoky Tamás, a magyar Wikileaksként emlegetett atlatszo.hu portál főszerkesztője a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Elmondta, hogy tegnap a Brókernet adatbázisát ért hackertámadás miatt tanúként hallgatták ki, ami arról szólt, hogy egy órán keresztül győzködték, adja ki a forrásait. Mint mondta: arra hivatkozva utasította ezt el, hogy a médiatörvényben szerepel egy kitétel, miszerint csak kiemelt jelentőségű ügyekben kell kiadni egy újságírónak a forrásait, ráadásul ezt is csak a bíróság felszólítására.

A műsorban Balogh Zsolt adatvédelmi szakértő ezt úgy helyesbítette: a forrás kiadására hatóság is kötelezheti az újságírót. A törvény lehetővé teszi a mérlegelést, de csak kivételesen indokolt esetekben, és nem gondolná, hogy a szóban forgó ügy ilyennek minősül. Szerinte ez egy hétköznapi hackerügy, és nem egy közveszély előidézésére alkalmas cselekmény.

A szakértő azt mondta: az újságírót a lelkészhez hasonlóan olyan védett személynek gondolja, aki nem, vagy csak kivételes esetben kényszeríthető arra, hogy adja ki a rábízott információt.

Bodoky Tamás arra a kérdésre, hogy tovább dolgozik-e az általa vezetett oldal, annyit mondott: amíg szabadlábon van, addig folytatják a magyar WikiLeakset.