Kiken csattan az egykulcsos adó bevezetése?

Egy gazdasági elemző szerint az 1 milliárdos megszorításra elsősorban az elhibázott egykulcsos adó-bevezetés miatt van szükség. Erről is beszélt Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a Duna televízió reggeli műsorában.

Az egykulcsos adó bevezetése miatt lett volna szükség az egymilliárdos megszorításra? Erről és a különadók anomáliáiről beszélt Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. A főtitkár elmondta: vállalkozói szempontból nem volt szerencsétlen döntés az egykulcsos adó bevezetése. Ahol hiba lehet, az az adójóváírás mértékénél keresendő, annál a sávnál, ahol meghúzták. A VOSZ elnöke kifejtette: azért is szerencsés az egykulcsos adó, azon kívül, hogy egyszerű, mert tisztíthatja a gazdaságot. Vannak negatív hatásai, ez nem kérdés, de ezeket már tavaly decemberben lehetett tudni – jegyezte meg Dávid Ferenc. Már hónapok óta lehet hallani, hogy az állam be akar avatkozni a vállalkozói szféra bérügyeibe. Hogy miért, arra az a válasz, hogy az egykulcsos rendszerből származó anomáliákat valamilyen módon ki kell küszöbölni, kompenzálni kell – vélte a főtitkár.

A kormány elfogadott egy törvényt, amely ellentmondásokat hozott létre: erre azt mondják most: na, gyorsan oldjátok meg a vállalkozói szférában. Ez nem megy. Nem is ülnek le tárgyalni – tette hozzá . A VOSZ nem ismeri az elképzeléseket: csak egy bérajánlás van, amit nem lehet köztelezővé tenni: 4-6 százalékos fejlesztésre biztatják a vállalkozásokat, akkor ha „bírják” és az a foglakoztatás biztonságát nem veszélyezteti... Ezt írta alá magyar kormány, de most, hogy bizonytalanná vélt a helyzet, a vállalkozókat presszionálják arra, hogy oldják meg a helyzetet – emelte ki a visszásságokat a VOSZ főtitkára.Azért nem annyira rossz a helyzet – jegyezte meg - ha most összevetjük a tavalyi első két hónapot a tavalyival, már most 6,4 % arányosan a béremelkedés, tehát türelmetlenségről van szó: éves szinten teljesülhet az elvárt 6-8 százalék.Dávid Ferenc, a magánnyugdíjpénztárakba befolyt összegek az állam gondoskodásába való visszaterelésől elmondta: nincs ezzel baj, ha ezeket az összegeket „nem eltapsolják” hanem az államadósság csökkentésre és a későbbi nyugdíjak emelésére fordítják. De a különadókkal kapcsolatban kételyeinek adott hangot: legszigorúbbnak a bankadót tartja, hiszen csökkent a bankok hitelezési affinitása, kevesebb a pénzük, jobban megnézik, kinek, hová adják, így csökken a vállalkozók mozgástere – vélte.

A vállalkozási szféra is megnyugodna, ha ez a négy adónem kievezetésre kerülne, egyelőre csak lebegtetik . Ez nem jó a gazdaság szempontjából: semmi sem jó, ami bizonytalan. Ha arra ígéretet kapna a hazai pénzvilág, hogy ez a négy adó 2 éven belül eltűnik a magyar adórendszerből, akkor mindenki – ugyan nem lehet mondani, hogy örömmel - , de befizetné ezeket a magasabb cél érdekében – jegyezte meg Dávid Ferenc a Reggel a Dunán stúdiójában.