Madoff szerint kapzsik voltak az áldozatai

A Ponzi-csaló szerint a klienseit csak a minél nagyobb profit érdekelte.

Az Amerika legnagyobb csalójának nevezett Bernard Madoff, az áldozatait kapzsinak, az amerikai kormányt Ponzi-csalónak, magát pedig jó embernek nevezte második börtöninterjújában, amelyet a New York Magazine-nek adott telefonon.

"Mindenki kapzsi volt. Én csak éltem ezzel. És ez nem mentegetőzés" - mondta Madoff, aki az állította: a kliensei nem is akarták visszakapni a pénzüket, csak újabb és újabb profitot akartak zsebre vágni. Mint mondta, ő figyelmeztette a befektetőket, hogy jobban tennék, ha állami kötvényekbe fektetnék a pénzüket."Én meg is őrülhetek és még valami butaságot is csinálhatok" - figyelmeztette a csaló áldozatait. Madoff szerint az általa félrevezetett emberek most siránkozhatnak, de ő sokaknak sok pénzt hozott össze. Mint mondta, a bankok és a fedezeti alapok cinkos módjára viselkedtek.

A csaló 500 dolláros alaptőkével indította el befektetési cégét, amely a 90-es években szélesedett Ponzi-csalássá. (A Ponzi-rendszer a piramisjátékhoz hasonló csalássorozat, azzal a különbséggel, hogy miközben az utóbbiban a becsapottak maguk kutatják fel a következő áldozatokat, az előbbiben egy központi figura köré szerveződik a bűncselekmény.)

Madoff Ponzi-rendszerén több száz befektető több milliárd dollárja futott át, mielőtt 2008-ban végleg összeomlott volna. 2009 márciusában a csalót 150 évi szabadságvesztésre ítélték, majd az Észak-Karolina állambeli butneri börtönbe zárták. A csaló a magazinnak elmondta, hogy a hírhedtség, "noha nem kellene", de "nagy benyomást" kelt odabenn.Madoff azt állította, hogy a kormány is részese az ő nevével fémjelzett bajoknak.

"Az egész új szabályozási rendszer egy vicc. Az egész kormányzat egy Ponzi-rendszer" - nyilatkozott Bernard Madoff.

Magáról azonban, a börtönterapeutára hivatkozva, "jó embernek" nevezte. "Ön egyáltalán nem szociopata. Önnek erkölcsei vannak. Ön bűntudatot érez" - idézte pszichológusát Madoff.