Megalakult az állatvédőrség

Az ORFK az állatvédő szervezetekkel közösen állapodott meg az állatrendőrség felállításáról, a képzett állatvédőröknek hatósági jogkörük nem lesz, de az ORFK partnerként kezeli majd őket.

Állatrendőrség, egészen pontosan állatvédőrség felállításáról állapodott meg az Országos Rendőr-főkapitányság állatvédő szervezetekkel. Az állatvédőrök képzésen vesznek majd részt, és feladataik közé tartozik majd, hogy segítsék a rendőrség munkáját a bűncselekmények, elsősorban az állatkínzások felderítésében. A tervek szerint a rendőrökkel együtt nyomoznak majd, de segítenek a megkínzott állatok gondozásában is - hangzott el a Híradóban.

Onix, 10 hónapos keverék kutya. 2 hónapja került az állatvédőkhöz, mert gazdája annyira megrugdosta, hogy gerincsérülése miatt hátsó lábai lebénultak. De életben maradt.

Nem úgy, mint néhány hónapja Kecskeméten azok a kutyakölykök, akiket zacskóban agyonverve találtak meg. Az állatvédők ezeknek a bántalmazásoknak a számát szeretnék csökkenteni. Ezért fogtak össze az ORFK-val, hogy állatvédőröket képezzenek ki.

Levágott orrú kutya (18+), állatkínzásLevágott orrú kutya (18+), állatkínzás

Joó István a szervezet elnöke azt mondta: a XXI. században az állatkínzókat is büntetni kell, mert aki az állatokat bántja, az a gyerekkel is megteszi, és ennek még idejében elébe kell menni, és azokat az embereket felelőségre kell vonni, aki ezeket a bűncselekményeket elkövetik – mondta a Híradóban.

A védőörök pár hónapos képzésen vesznek majd részt. Czerny Róbert, civil állatvédelmi ombudsman hozzátette: a vizsgázott állatvédő kap egy állatvédő igazolványt, amelynek a felmutatásával - ezt egyébként az ORFK belső utasításban fogja rendezni - bármely városi rendőrkapitányságon jelentkezhet az állatkínzás, a természetkárosítás vagy egyéb más az élővilággal összefüggő bűncselekmény elkövetésének felderítésében. A képzett állatvédőröknek hatósági jogkörük nem lesz, de az ORFK partnerként kezeli majd őket. Így a tervek szerint magánterületre is bemehetnek majd a rendőrökkel, hogy segítsék a munkájukat.