Pokorni: nem kell aggódniuk a szakszervezeteknek

A fideszes politikus szerint nem kell aggódniuk a szakszervezeteknek, mert elég idő áll majd rendelkezésükre, hogy megvitassák az új közoktatási törvény koncepcióját.

Pokorni Zoltán szerint mivel az új közoktatási törvényt csak 2012 szeptemberében lehet bevezetni, a koncepció parlamenti elfogadásáig lesz még idő az egyeztetésre az érdekvédelmi szervezetekkel.

Pokorni ZoltánPokorni Zoltán

Az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának fideszes elnöke mindezte egy, a közoktatás fő irányairól tartott konferencia szünetében mondta az MTI-nek.

Pokorni nyilatkozatával a szakszervezetek aggodalmaira reagált: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanis egyaránt kifogásolja, hogy kevés idő áll rendelkezésre a közoktatási törvény koncepciójának megvitatására és véleményezésére.

"Megértem azt, hogyha keveslik az időt" - mondta Pokorni Zoltán, hangsúlyozva, hogy fontosnak tartják az érdekképviseletek véleményét.

Úgy vélte ugyanakkor, lesz még lehetőség az egyeztetésre az után is, hogy a kormány - a tervek szerint március 9-én - megtárgyalja koncepciót, ugyanis az ezt követő kodifikációs munka során - azzal párhuzamosan - tovább vitathatják a szakszervezetek számára fontos kérdéseket.

A fideszes politikus közölte, azt szeretnék, hogy a legkésőbb az idén ezt a törvényt a parlament elfogadja. A parlamenti bizottság elnöke hozzátette, jó lenne, ha ezt még most nyáron meg tudná tenni az Országgyűlés.

Kitért arra: azt sem tartja tragédiának, ha a kormány által májusban vagy júniusban benyújtandó tervezetről a vita ténylegesen majd csak szeptemberben, októberben zajlik le.

A legfontosabb kérdéseket 2012 szeptemberétől lehet elindítani, és akkor rendelkezésre áll egy kicsit több idő a parlamenti vitára való felkészülésre - mondta a szakpolitikus, megjegyezve: "a végső szót mégiscsak a parlament fogja kimondani".

Pokorni Zoltán kijelentette, nem szabad a saját, a múltat megszépítő tapasztalatokat igazodási pontnak tekinteni, 2011-ben ugyanis szerinte "ez már nem működik".