Újabb tömegsír Srebrenica közelében

Szakértők szerint a tömegsír első rétegében talált emberi maradványok arra utalnak, hogy nők is lehettek a holttestek között

Újabb tömegsírt találtak Boszniában, amely az 1995-ös srebrenicai vérengzésben meggyilkolt muzulmán bosnyákok földi maradványait rejtheti - közölték hétfőn igazságügyi szakértők. Amor Masovic, az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó boszniai intézet vezetője elmondta, hogy a tömegsírt a kelet-boszniai Srebrenica közelében fekvő Kaldrmica faluban találták meg. A sír mintegy 50 ember földi maradványait rejtheti magában - tette hozzá. A kaldrmicai tömegsír első rétegében talált emberi maradványok arra utalnak, hogy nők is lehettek a holttestek között, ami szokatlan a srebrenicai áldozatok esetében.

SrebrenicaSrebrenica

A boszniai szerb fegyveres erők az 1992-1995 közötti boszniai háború vége felé, 1995 júliusában foglalták el az ENSZ-védelem alatt álló srebrenicai muzulmán enklávét, és néhány nap leforgása alatt kivégeztek mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút. A holttesteket tömegsírba temették, később azonban a nyomok eltüntetése érdekében egyes esetekben földgyalukkal kihantolták és rejtve újra elföldelték az áldozatokat.