Tarlós fölényes győzelmét jósolja a Nézőpont Intézet

A főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István 52 százaléknyi szavazatot gyűjthet, majdnem négyszer annyit, mint a 14 százalékon álló szocialista Horváth Csaba

A Nézőpont Intézet kutatása szerint Tarlós István fölényesen győz a vasárnapi főpolgármester-választáson, a kormánypártok pedig várhatóan többséget szereznek a Fővárosi Közgyűlésben.

voks, szavaz, voks, szavaz,

A Heti Válasz számára készült - az MTI-hez szerdán eljutatott - felmérés szerint a Fidesz-KDNP a választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók körében 61, az MSZP 12, a Jobbik 9, az LMP 3 százalékon áll országosan. Vagyis a Nézőpont Intézet megállapítása szerint az önkormányzati választáson a második hely megszerzésére - a községek és néhány kelet-magyarországi megyei közgyűlés kivételével - a szocialistáknak van nagyobb esélyük, míg Budapesten az LMP is megelőzheti a Jobbikot. A főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István 52 százaléknyi szavazatot gyűjthet, majdnem négyszer annyit, mint a 14 százalékon álló szocialista Horváth Csaba. Jávor Benedekre (LMP) a fővárosi aktív szavazók 7 százaléka, a jobbikos Staudt Gáborra 4 százalék voksolna. Vasárnap a Fidesz-szimpatizánsok több mint kilenctizede mellett az LMP táborának 17 és a Jobbik szavazóinak 13 százaléka is Tarlós Istvánt támogatja majd bevallása szerint, mint ahogy 8 százaléknyi szocialista szimpatizáns is - olvasható az elemzésben. Az intézet mandátumbecslése alapján Tarlós István főpolgármesterként biztos kormánypárti többséggel a háta mögött irányíthatja Budapestet. Eszerint a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP 18, az MSZP 9, az LMP 4, míg a Jobbik 2 mandátumra számíthat. A vizsgálat arra is kitér, hogy az összes megkérdezett 60, a budapestiek 56 százaléka szerint előnyt jelent települése számára, ha kormánypárti vezetése van. A Nézőpont Intézet arra is kérte a megkérdezetteket, hogy egy listából válasszák ki a jó polgármester számukra legfontosabb két tulajdonságát. Minden második válaszadó esetében a közpénzek tisztességes kezelése volt a legfontosabb elvárás, 44 százalékuk a szavahihetőséget emelte ki; 31 százalék említette azt, hogy a polgármester értsen szót az emberekkel, 27 százalék a tapasztalatot, 18 az erőskezű vezetést, 16 a szociális érzékenységet várja el elsősorban a település vezetőjétől. A Nézőpont Intézet országos adatfelvétele szeptember 20. és 22. között, a budapesti felmérés szeptember 23. és 27. között egyaránt ezer fő véletlenszerű telefonos megkérdezésével készült.