Megsarcolnák a közszolgák bánatpénzét is

Valamennyi közszolgálatban dolgozó végkielégítését, illetve a felmondási időre és a szabadságmegváltásra vonatkozó kifizetéseket is érinti a kormány azon intézkedése, miszerint 98 százalékos, rendkívüli személyi jövedelemadót vetnek ki - olvasható a Népszabadságban. Az intézkedés miatt az MKKSZ az Alkotmánybíróságra megy

A kormány határozott arról, hogy a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a hatvan napon túli végkielégítésekre - jelentette be tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A rendkívüli adó a közszolgálatban dolgozó valamennyi munkavállalót érinti, ráadásul nemcsak a végkielégítésekre, hanem a felmondási időre kifizetett összegekre és a szabadságmegváltásra is vonatkozik - nyilatkozta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára a Népszabadságnak.

Az intézkedés összességében 683 ezer embert hozhat a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe - tette hozzá. Ugyanakkor a szakszervezetek változatlanul tartanak attól, hogy a végkielégítések összegének lefaragásával a kormány tömeges személycseréket készít elő.

pénzpénz

Fehér úgy látja: a kormánytisztviselők körében az indokolás nélküli elbocsátást már lehetővé tették, míg ez a mostani lépés azt is szolgálhatja, hogy a közszférában foglalkoztatottakat olcsóbban lehessen kirúgni.

A lépés ugyanakkor könnyen visszaüthet, mert az érdekképviselet információja szerint a közszolgálatban akár a százezret is elérheti azok száma, akik állami garanciavállalás mellett vettek fel devizaalapú lakáshitelt.

Ha az elbocsátások őket is tömegesen érintik, a bedőlt hitelekért a költségvetésnek kell majd jótállnia. A kormányintézkedés miatt egyébként az érdekképviselet az Alkotmánybírósághoz fordul.