Kevesen érdemeltek Pulitzer-emlékdíjat

A díjak vasárnapi budapesti átadásakor Sipos Lajos, a kuratórium elnöke arról beszélt: a magyar média egésze továbbra sem a valósághű tájékoztatásra, a polgári és politikai szabadságjogok kiteljesítésére törekszik, s ezzel gyengíti a demokráciába vetett hitet

Ezt figyelembe véve döntöttek a kivételt jelentő tényfeltáró újságírók és az OSA archívum munkatársainak díjazása mellett.

Varró Szilvia, a Magyar Narancs újságírója a méltatás szerint bár határozott világnézetű ember, megállapításait tényekre alapozza, és kész szembemenni a többségi nézetekkel, legyen szó szociális ügyekről, a roma kisebbség diszkriminációjáról vagy a szélsőségesek térhódításáról.

A zsűri Bodoky Tamásnak, az Index főmunkatársának következetes kitartását és konokságát díjazta, amit például a pécsi vízműtársaságról, illetve Kocsis István BKV-vezérigazgató korábbi működéséről és kapcsolati hálójáról szóló cikksorozata megírásakor mutatott.

Kiemelkedő jelentőségű dokumentációs tevékenységéért kapta a Joseph Pulitzer-emlékdíjat az OSA Archívum. A Közép-európai Egyetem sajtóarchívuma a közelmúlt dokumentumait, hanganyait és filmrészleteit őrzi és hozza a nyilvánosságra a Szabad Európa Rádió műsoraitól az állambiztonsági szolgálatok operatív jelentéséig. A díjat Rév István, az OSA igazgatója vette át.

A kuratórium elnökének tavalyi közlésével - miszerint csökkenteni akarják a díjak számát - összhangban idén nem osztottak ki életműdíjat. Ugyanakkor elismerést vehettek át a díjakról döntő kuratórium tagjai: Javorniczky István, Győrffy Miklós, Kepes András, Rangos Katalin és Sipos Lajos.