Mumbai támadás: beismerte bűnösségét az egyik elkövető

Tavaly november 26-án tíz ember támadta meg a Taj Mahal szállodát, az akcióban 196 ember vesztette életét

Beismerte bűnösségét a tavalyi mumbai terrortámadásokat végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja egy indiai bíróság hétfői tárgyalásán.

Ajmal Kasab, az egyedüli túlélő támadó több mint két hónapnyi tagadás után nem kis meglepetést okozott, amikor a bíró előtt beismerte bűnösségét.

A bíróságon egyelőre csak találgatják, mi vette őt rá, hogy változtasson vallomásán.

Pere április közepén kezdődött egy mumbai börtönben kialakított különleges bíróságon. A vádlott májusban még azt állította, hogy mind a 86 ellene felhozott vádpont hamis.

Mohammed Adzsmalt, ragadványnevén Kaszab (mészáros) egyebek közt India elleni "háborús cselekményekkel", többrendbeli gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel, valamint a fegyver- és robbanószertartásra vonatkozó törvény megsértésével vádolják.

A vádlottról videofelvétel is készült, amely a megtámadott pályaudvaron egy AK-47-es géppisztollyal mutatja őt.

A fiatalember már elfogása után azt vallotta, hogy a támadók mindannyian pakisztáni állampolgárok voltak, és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni szélsőséges szervezet képezte ki őket.

A merényletsorozat nyomán ismét feszültté vált India és Pakisztán viszonya. Újdelhi azt állította, hogy a terroristák segítséget kaptak hivatalos pakisztáni szervektől. Iszlámábád tagadta ezt, de azt elismerte, hogy a támadásokat részben Pakisztánban tervezték meg, és a tettesek pakisztáni területről indulva csaptak le célpontjaikra.