Vilmos herceg is a harcmezőre vágyik

Vilmos herceg, a brit trón második számú várományosa a jelek szerint kissé féltékeny öccse katonai karrierjére

A 26 éves Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan király lesz - az első számú brit katonai akadémián, Sandhurstben végzett, csakúgy, mint a 24 éves Harry. Jelenleg mindketten helikopterpilóta-kiképzésen vesznek részt a brit királyi légierő kötelékében.

Erzsébet anyakirálynő szobra Londonban - Vilmos hercegErzsébet anyakirálynő szobra Londonban - Vilmos herceg

Harrynek jóval komolyabb katonai múltja van, mint bátyjának: az ifjabbik herceg tavaly több hónapig Afganisztánban szolgált, ténylegesen a tűzvonalban, amivel komoly közmegbecsülést vívott ki magának. Harryt azonban - miután biztonsági okokból szigorú hírzárlattal övezett afganisztáni jelenléte mégis kiderült - idő előtt hazahívták, tekintettel arra a veszélyre, hogy a tálibok első számú célpontjává válhat. Az eset után az az egyértelmű vélemény alakult a brit hadvezetésben, hogy belátható időn belül sem Harryt, sem Vilmost nem engedik frontszolgálatra. A két herceg azonban a jelek szerint fellázadt.

Vilmos - aki még nem vett részt éles katonai bevetésen - egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen azt mondta: nem azért jelentkezett katonai szolgálatra, hogy a seregben kényeztessék és megkülönböztetett módon bánjanak vele. Ha Harry képes erre, akkor én is - tette hozzá, öccse hadszíntéri bevetésére utalva. Vilmos herceg a BBC idézete szerint egyenes utalást tett jövőbeni uralkodói szerepére, mondván: fontosnak tartja, hogy hiteles személyiségként tölthesse be a brit hadsereg főparancsnoki tisztségét.

A brit fegyveres erők jelenlegi legfőbb parancsnoka a két herceg nagymamája, a 83 esztendős II. Erzsébet királynő, vagyis a hadnagyi rangban szolgáló Vilmos és Harry egyaránt a felséges nagyszülő alárendeltje.

Vilmos hercegVilmos herceg

A csütörtöki beszélgetésen szintén jelenlévő Harry közölte: "fantasztikus lenne", ha visszamehetne Afganisztánba, és erre a legjobb esélye most már helikopterpilótaként van. Vilmos és Harry a királyi légierőnél nagybátyjuk nyomdokaiba lép. A királynő másodszülött fia, András yorki herceg - Károly trónörökös öccse - több mint húsz évet töltött a haditengerészeti légierőnél helikopterpilótaként, és a Falkland-szigetekért Argentínával vívott 1982-es háborúban éles, gyakran életveszélyes harci bevetéseken vett részt.

András herceg frontszolgálata óta Harry volt a brit királyi család első magas rangú tagja, aki tényleges hadszíntéri bevetésen vett részt.