Nyáron egy hónapra leáll a Vértesi Erőmű

A cégnek két milliárd forintot kell megtakarítania

Az erőmű elnök-vezérigazgatója szerdán egy munkásgyűlésen bejelentette, június 15-étől a bányaüzem dolgozóit egy hónap szabadságra küldik. 240 erdélyi bányásszal viszont szerződést bontanak.

elbocsátáselbocsátás

Szabó Pál elmondta, 2009 végéig a Vért 2100 saját munkavállalóját bizonyosan nem érintik ezek a döntések.

Az egy hónapos leállás a kormányzattal való intenzív tárgyalások eredményre - mondta a gyűlésen Keleti György, a térség MSZP-s országgyűlési képviselője.

Korábban 4-5 hónapos kényszerszünet is szóba került - jegyezte meg.

A kormányzat szándéka az, hogy a munkahelyek megmaradjanak, ezért a tulajdonos MVM-mel együtt egyebek között elvárja, hogy a cég építse le a több év alatt felhalmozott, indokolatlanul magas szénkészletet és költségtakarékosan tevékenykedjen.

A munkásgyűlésen elhangzott: az erőmű depóin jelenleg 780.000 tonna szenet raktároznak, a 8 milliárd forint értékű készlet hét hónapra elegendő.

A szénkészlet leépítése érdekében július 15-től a korábbi kétfrontosról egyfrontosra alakítják át a bányát.

A kétfrontos termeléssel évi 14-15 petajoule hőértékű szénmennyiséget hoztak a felszínre, az egyfrontos műveléssel ez 8-9 petajoule-ra csökken.

Keleti György hozzátette, az áram árába beépített szénfillér nélkül a Vértesi Erőművet nem lehetne működtetni, azonban a kormányzat továbbra is kitart a szakszervezetekkel kötött megállapodás betartása mellett, függetlenül attól, hogy a társaság által értékesített villamos energia ára néhány hónap alatt közel a felére csökkent, és az előrejelzések szerint a helyzet nem fog javulni.

Szabó Pál a munkásgyűlésen hangsúlyozta, hogy a jelenlegi időszakban a társaság számára nem a privatizációs folyamat a meghatározó, hanem a tulajdonos Magyar Villamos Művekkel egyeztetett reorganizációs folyamat végrehajtása.

A társaság privatizációja nemrégiben megfeneklett, amikor a vevőjelölt, a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting elállt vételi szándékától, bár a tárgyalások még jelenleg is zajlanak.