×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százezreken segít az állami bértámogatás

 

A gazdaságvédelmi akció keretében meghirdetett új intézkedés célja, hogy a járvány miatt munkájukat elveszítők könnyebben, gyorsan el tudjanak helyezkedni. A munkáltatók pályázhatnak a hétfőtől meghirdetett munkahelyteremtési bértámogatási programra, amelyre nyolcvanmilliárd forint áll rendelkezésre, és amely hetvenezer ember újbóli foglalkoztatását segítheti elő.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A kormány célja továbbra is az, hogy minél több munkahelyet megmentsen, illetve, hogy minél több munkahelyet teremtsen, legalább annyit, amennyit a koronavírus-járvány okozta helyzet elvett.

A veszélyhelyzet bejelentése óta több mint 936 ezer aktív korú embernek segítettek abban, hogy minél előbb visszataláljanak a munkaerőpiacra,

vagy megmaradjon a foglalkoztatásuk. Jelenleg százhatvanezer álláskeresőt tartanak nyilván, akik álláskeresési vagy foglalkoztatást helyettesítő ellátást kapnak. Közülük hetvenezer ember újbóli foglalkoztatását segítheti elő a nyolcvanmilliárdos keretösszeg.

Teljesen megváltozott a munkaerőpiac

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a járványhelyzet miatt teljesen megváltozott a munkaerőpiac. Rugalmas munkavállalási formák jöttek létre, például a részmunkaidős foglalkoztatás, ami nem haladja meg a heti 36 órát. „A tőlünk nyugatra található országokban ez egy teljesen elterjedt munkavállalási forma. Mi voltunk ebben az Európai Unióban a második legkisebb részfoglalkoztatási aránnyal működő munkaerőpiac” – tette hozzá.

Létezik egy úgynevezett kombinált távmunka is, amely arról szól, hogy a feladatunk egy részét a munkahelyünkön végezzük, egy részét pedig home-officeban. Ez is egy rugalmas munkaformának tekinthető, hazánk még nincs az európai uniós átlagban sem.

Ennek az oka talán az lehet, hogy a munkavállalók a 2008-as válság idején, számos felmérés szerint úgy érezték, hogyha ők nincsenek a munkahelyükön, akkor gyorsabban rákerülhetnek az elbocsátandók listájára. Tizenkét év alatt minden megváltozott, hiszen számos olyan technológia került előtérbe, aminek segítségével az ember könnyen tud kapcsolatot tartani a munkahelyével, a munkáltatójával, a főnökével. „A kapcsolattartás személyessége megmarad attól, hogy személyes kapcsolatba nem kerülünk” –  hangsúlyozta a szakértő.

Jelen pillanatban a szociális távolságtartás megtartása mindenkinek szempont: a munkáltatónak, a munkavállalónak. Mindenki próbálta azokat a megoldásokat előnyben részesíteni, ahol a munkakapcsolatok élők tudnak maradni, napi szintűek. A munkát el lehet végezni, egyértelműen kiadhatók a feladatok, és egyértelműen ellenőrizhetők a feladatok, de mégsem biztos, hogy kell hozzá a személyes jelenlét


 – fogalmazott Szalai Piroska.

Ennek köszönhetően számos olyan területen, ahol a munka jellege megengedte, bevezették a home office-t, a kombinált home office-t vagy a részmunkaidős foglalkoztatást.

A bértámogatás május 1-jétől igényelhető

Már az első öt napban 55 ezernél több munkavállaló vette igénybe ezt a lehetőséget, ezt is mutatja, hogy népszerű. „Én úgy gondolom, hogy az első hónapban is könnyen elérhetjük a több százezres létszámot” – emelte ki.

A munkahelyvédelmi bértámogatást a kormány azon munkavállalók számára hozta létre, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de a koronavírus hatására a munkaidejüket heti 10–34 órára lecsökkentette a munkáltató, s ezáltal a bérük is arányosan lecsökkent.

A nettó bérük kieső munkaidőre jutó arányos részének hetven százalékát kaphatják kiegészítésképpen

a kormányhivataltól három hónapon át úgy, hogy a munkáltatójuk vállalja a negyedik hónapban is a továbbfoglalkoztatásukat – tájékoztatott Szalai Piroska.

A következő négy hónapban tehát mindenképpen meg fog maradni az állásuk, amely védettséget jelent, és a programba májusba bekapcsolódók esetében szeptember végéig biztosított a foglalkoztatásuk.

Az intézkedéssel a kormány akár a foglalkoztatottak tíz százalékának is védelmet tud biztosítani – tette még hozzá.

A mukahelyteremtési bértámogatásra a munkáltatók pályázhatnak

A gazdaságvédelmi akció keretében meghirdetett új intézkedés célja, hogy a járvány miatt munkájukat elveszítők könnyebben, gyorsan el tudjanak helyezkedni. A tegnap óta elérhető intézkedésre a munkáltatók pályázhatnak havi bruttó 200 ezer forintos bértámogatásra.

A hat hónapig járó támogatás feltétele, hogy az időszakot követően a munkaadó legalább három hónapon keresztül tovább foglalkoztassa a munkavállalót. Ennek lényege, hogy

a munkavállaló legalább kilenc hónapon keresztül garanciát kap arra, hogy megmarad a munkahelye,

ez alatt pedig nettó egymillió forintot az állam vállal át fizetéséből. A programra nyolcvanmilliárd forint áll rendelkezésre, amely hetvenezer ember újbóli foglalkoztatását segítheti elő.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.