Készülnek a pénzügyi szolgáltatók az új szabályokra

 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) bejelentette, hogy az uniós kkv- és lakossági hitelekre is érvényes a hiteltörlesztési moratórium, a lízingcégek megkezdték a felkészülést a moratórium végrehajtására, a Cofidis Magyarországi Fióktelepe március 19-ével felfüggesztette a fogyasztási hitelezést kivéve azokét, amelyek már most megfelelnek a csütörtökön érvénybe lépett kormányrendeletnek; a money.hu szerint már vannak olyan bankok, amelyeknél elérhető az olcsó személyi kölcsön.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közölte: a hazai vállalkozások érdekében hitelezési tevékenységének teljes spektrumára kiterjeszti a hiteltörlesztési moratóriumot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az MFB saját forrású hiteltermékei mellett az európai uniós pénzügyi eszközökből, a pénzügyi közvetítőkön (MFB Pontokon) keresztül nyújtott hitelek esetében sem kell – a kormányrendeletben meghatározott időszakban – kamat-, illetve tőketörlesztést fizetni.

Az MFB emellett a vállalkozási hitelprogramjaiban részt vevő pénzügyi vállalkozások számára is biztosítja ezt a lehetőséget. A moratórium a lakossági energiahatékonysági hitelprogram ügyfeleire is érvényes.

Az MFB szorosan együttműködik a kormány által felállított, a gazdaság újraindításáért felelős munkacsoporttal, amelynek munkáját kidolgozott javaslatokkal is támogatja. Fejlesztési intézményként mindent elkövet, hogy csökkentse a kialakult helyzet káros hatását a magyar gazdaságra és készen áll arra, hogy aktív szerepet vállaljon a járványt követő gazdaságfejlesztési feladatokban – hangsúlyozta közleményében a hitelintézet.

A lízingtársaságok egyetértenek azzal, hogy a nehéz helyzetbe kerülő háztartásoknak, vállalkozásoknak adósvédelmi konstrukciókat kell biztosítani, és megkezdték a felkészülést a fizetési moratórium végrehajtására – írta közleményében a Magyar Lízingszövetség.

A szervezet szerint ugyanakkor az eddig nyilvánosságra került rendelet számos kérdést nyitva hagyott és értelmezést igényel, ezért az ügyfelek türelmét kérik, amíg a részletek tisztázódnak.

A lízingszövetség felhívta a figyelmet: a moratórium nem jelenti az adósságteher csökkentését, sőt, a kamatok halmozódása miatt a visszafizetendő teljes teher még nő is. Ezért a lízingszakemberek azt tanácsolják a lízingbe vevőknek, hogy akik képesek rá, továbbra is folytassák a fizetést.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy továbbra is lehetőség van a rendelettől való eltérő megállapodásra, az adott helyzethez jobban illő egyedi megoldás kidolgozására. Természetesen az elsődleges cél a munkahelyek, a cégek és a magánszemélyek védelme és pénzügyi mozgásterük biztosítása – hangsúlyozták.

A Cofidis Magyarországi Fióktelepe közölte, hogy március 19-ével felfüggesztette minden fogyasztási hitelezéssel kapcsolatos tevékenységét, az olyan áru-, autóhitel és pénzügyi lízing termékek kivételével, amelyek már most megfelelnek a március 19-vel érvénybe lépett kormányrendeletnek, vagyis teljes hiteldíj mutatójuk (thm) 5,9 százalék vagy az alatti. A vállalatnál folyamatban van az új rendelkezéseknek megfelelő termékek kialakítása.

A vállalat ugyancsak figyelmeztet arra, hogy a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket teljesíteni kell, és meg kell fizetni a kamatokat is, mindenkinek joga van azonban ahhoz, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint folytassa hitele törlesztését.

A Cofidis a járványhelyzetre való tekintettel azt kéri, ügyfelei elsősorban telefonon vagy emailen érdeklődjenek. A cég óvintézkedéseket vezetett be a héten személyes ügyfélszolgálatán: a nyitva tartás hétköznap 15 órára módosult, kézfertőtlenítő került az ügyféltérbe, az egy időben bent tartózkodók létszámát korlátozták, és szabályozták az ügyintézők és az ügyfelek közötti fizikai távolságot is.

A money.hu szakportál szerint több lakossági bank felfüggesztette a személyi kölcsönök befogadását, folyósítását, míg kidolgozzák az új konstrukciókat. Akadnak olyanok – például a Takarékbank vagy a K&H -, amelyeknek a kínálatában már elérhető az új, 5,9 százalékos thm-ű kölcsön, a részletfeltételeken azonban még náluk is dolgoznak.

Az 5,9 százalékos thm alacsonyabb terhet jelent a piacon eddig elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönökhöz képest, 1 millió forintra vetítve egy 5 éves kölcsön havi részlete alig több mint 19 ezer forint – mutatott rá Trencsán Erika, a money.hu vezető szakértője.