Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

Már a kezdetektől több millió forintos adományokkal számolt a dollárbaloldal amerikai pénzelője

Az Egyesült Államokban bejegyzett pénzosztó alapítvány, az Action for Democracy már a bejegyzése, vagyis a gyűjtés meghirdetése előtt több száz millió forintnyi támogatást utalt a magyar baloldalnak – írta meg a Magyar Nemzet a szerdán nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés alapján.

 

A cikkben az áll, hogy Korányi Dávidék már a szervezet bejegyzésénél több millió forintos adományokkal számoltak, így nehezen védhető Márki-Zay Péter azon kijelentése, hogy mikroadományokból állt volna össze a baloldal külföldi pénzcsomagja.

A guruló dollárok több ezer magánszemélytől érkeztek, kis tételben így védekezett Márki-Zay Péter a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, miután tavaly nyáron elszólta magát arról, hogy még a választások után is dollármilliókat kaptak az Egyesült Államokból.

A megafonos Rákay Philip azonban egy videóösszeállításában leplezte le, hogy az akkor ismert mintegy 3 milliárd forintnyi összeg nem mikroadományokból, hanem összesen 11 adományozótól származik.

Szerdán újabb fordulatot vett a baloldal finanszírozási botránya. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának újabb jelentéséből kiderült, hogy több pénzt kapott a baloldal Amerikából, mint amiről eddig tudni lehetett. Az úgynevezett guruló dollárok összege meghaladja a 4 milliárd forintot.

A dollárbaloldal mikroadományokról szóló története gyenge lábakon áll – írja Magyar Nemzet. A lap internetes oldalán megjelent cikkben az áll, hogy a szerdán nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből kiderült az is, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett pénzosztó alapítvány, az Action for Democracy már a bejegyzése, vagyis a gyűjtés meghirdetése előtt több száz millió forintnyi támogatást utalt a magyar baloldalnak, ami azt jelzi, mikroadományokról gyakorlatilag szó sem lehetett.

Kapcsolódó tartalom

A szerző ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelentésben dokumentummásolatokat mellékelve mutatták be, hogy Korányi Dávid Karácsony Gergely főpolgármester és Bajnai Gordon volt miniszterelnök korábbi tanácsadója, az Action for Democracy vezetője a szervezet tavalyi bejegyzése során jelezte, hogy szeretne 25 ezer dollárt meghaladó támogatást elfogadni.

Ez azt jelenti, hogy kezdettől fogva számoltak olyan támogatókkal, akik mai árfolyamon legalább kilencmillió forintot akartak adományonként fizetni nekik.

Ekkora összeget pedig nehéz lenne mikroadománynak nevezni – olvasható a Magyar Nemzet írásában.

Az ügy kapcsán Karácsony Gergely felelősségét vetette fel Wintermantel Zsolt videóüzenetében.

Kapcsolódó tartalom

A Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője szembeállította a főpolgármester kijelentését, mely szerint a baloldal nem kapott külföldről támogatást, a titkosszolgálat jelentésével, amely feltárta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester korábbi közvetlen munkatársa, Korányi Dávid szervezete milliárdokkal támogatta a baloldal kampányát.

„Az egyik főszervező az a Korányi Dávid volt, aki Karácsony Gergely személyes jóbarátja és közvetlen munkatársa volt a főpolgármesteri hivatalban, akit a budapesti adófizetők pénzén fizetett Karácsony Gergely. Épp itt az ideje, hogy vállalja a felelősséget. Ne sunnyogjon tovább! Ha volt bátorságuk elfogadni a külföldi támogatást, akkor annak felelősségét is vállalják” – fogalmazott Wintermantel Zsolt.

„A baloldal a legfontosabb kérdésekben rendre olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak, a többi között a migráció, a gender vagy a háború kérdésében – nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök azt mondta: Arra most kaphattuk meg a választ, hogy miért teszik ezt: mert ezért kapják a pénzt. Hangsúlyozta: Azért képviselik ezeket az álláspontokat, mert fizetik őket.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még