logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belföldön lehet a leggyorsabban internetezni Európán belül az ITM szerint

Az európai államok közül a Magyarországon élők interneteznek a leggyorsabban – jelentette ki az 5G Koalíció (5GK) csütörtöki konferenciáján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Solymár Károly Balázs szerint a korszerű hálózati infrastruktúra, azon belül is az 5G (ötödik generációs vezeték nélküli hálózat) nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Magyarország a kormány terveinek megfelelően Európa legélhetőbb államai közé kerülhessen 2030-ra.

A technológia előnye nem egyszerűen a gyorsaság, hanem az új felhasználási lehetőségek sokasága az ipartól kezdve a mezőgazdaságon át a lakossági alkalmazásokig

– tette hozzá.

A helyettes államtitkár közölte, hogy az állam kezdeményező szerepet vállal az 5G előnyeinek kiaknázásában. Ehhez a kedvező fejlesztési környezet megteremtésére éppúgy szükség van, mint a felhasználás akadályainak lebontására – mondta. Solymár Károly Balázs üdvözölte, hogy a belföldi hálózat jól teljesített a járvány alatt, és Magyarország 5G-felkészültség alapján a nyolcadik helyen áll európai összevetésben. Szükségesnek nevezte ugyanakkor a telekommunikációs infrastruktúra további bővítését, ezért kormányzati támogatást ígért a belföldi hálózatfejlesztőknek.

Az 5GK szakmai vezetője a rendezvényen közölte, hogy

2021 második felében Magyarország 405 településén 3,3 millióan érhetik el a kereskedelmi 5G-szolgáltatásokat.

Mácz Ákos egy reprezentatív közvéleménykutatást ismertetve közölte, hogy a belföldi internethasználók 90 százalékának ismerős fogalom az 5G, a megkérdezettek fele tud is róla valamit.

Kétharmaduk nagyon jelentős technológiai újításnak tartja, és mindössze 11 százalék fogadja fenntartásokkal, de nekik sem elsősorban az 5G, hanem általában a technológiai fejlődés miatt vannak ellenérzéseik. Mácz Ákos elégedett a közvéleménykutatás eredményeivel, de úgy véli, hogy további ismeretterjesztésre volna szükség az 5G népszerűsítéséhez.

A Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője egyetértett azzal, hogy segíteni kell az 5G térnyerését és ismertségét, ezért szabályozói oldalról is kedvező feltételeket sürgetett. Gál András Levente ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a digitalizáció folyamatosan vet föl újabb és újabb, egymással összefüggő, több területet érintő jogi kérdéseket.

Példaként említette többek között a magántulajdont vagy a települések építési szabályait érintő kérdéseket, amelyeket a hálózatépítések fölvethetnek. Kihívásként említette továbbá az új versenyjogi helyzeteket, valamint a változások gyorsaságát, ami a jogalkotást is változtatásokra készteti.

A rendezvényen megválasztották az 5GK új elnökségét 1 éves mandátummal. A testület tagja lett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Orbán Anita, a Vodafone magyarországi vezérigazgatóhelyettese, Jakab Roland, az Ericcson Magyarország ügyvezető igazgatója, Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még