Hamarosan kiderülhet mikor kezdődik a tömeges oltás Magyarországon

 

A következő egy napban sok minden eldőlhet azzal kapcsolatban, hogy mikor válhat valóban tömegessé a koronavírus elleni oltás Magyarországon. A gyógyszerészeti hatóság már megadta az ideiglenes engedélyt az orosz és a brit vakcinára, a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélye még hiányzik. De a legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy Oroszország mikor és mennyit tudna szállítani. Erre akár már pénteken válasz születhet. A kormány szerint aki nem szeretne majd orosz vagy esetleg kínai vakcinát, megvárhatja, amíg lesz elég az uniós szállítmányokból – hangzott el az M1 Híradójában.


Folyamatosan oltják az embereket az AstraZeneca vakcinájával az Egyesült Királyságban. Több mint 50 helyszínen naponta csaknem 200 ezer injekciót adnak be.


Oroszországban is nagyüzemben oltanak. Már másfél millióan kapták meg a Szputynyik V-vakcinát. Mind a két oltóanyag ugyanazzal a technológiával készül, a tüskefehérje génjét egy ártalmatlanított vírus segítségével juttatják be a szervezetbe, a teljes védettség a második dózis után alakul ki.

A brit és az orosz oltóanyagot hónapokon át vizsgálta a magyar gyógyszerészeti hatóság és megállapította, hogy biztonságosak, ezért engedélyezte a használatukat.

Így Európában elsőként Magyarországon indulhat meg ezekkel az oltás.

„Szerveztünk videókonferenciákat, kimentünk megnézni a helyszínen a gyártóhelyet, illetve a kutatóhelyet. A kollégáim jelenleg is még kint tartózkodnak Moszkvában, hogy a gyártóhelyet megvizsgálják, tehát egy nagyon komoly értékelési folyamat zajlott” – mondta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Felgyorsítható az oltás itthon

Az újonnan engedélyezett vakcinákkal felgyorsítható az oltás itthon – mondta az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: a népegészségügyi központ szakemberei is megvizsgálják az oltóanyagokat, és csak akkor kezdődhet az alkalmazásuk, ha minden szempontból megfelelnek az előírásoknak.

Ez egy vészhelyzeti alkalmazás, amely azt jelenti, hogy ez az engedély hat hónapig érvényes,és egyszer meghosszabbítható. Ezeknek a vakcináknak a felhasználása úgy történik, hogy azon túl, hogy megvan az engedély a magyarországi felhasználásukra, minden gyártási tételt megvizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma, és csak ezen vizsgálatokat követően történhet a védőoltásoknak a beadása” – fogalmazott a tiszti főorvos.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón leszögezte, hogy

Magyarország csak hatékony és biztonságos vakcinákat fog alkalmazni.

„Tárgyalunk mindenkivel, ahol esélyt látunk arra, hogy alternatív útvonalon vakcinát tudjunk szerezni. Tárgyalunk Kínával és Oroszországgal is. De azt továbbra is szeretném jelezni, hogy olyan vakcinákat szeretnénk csak beszerezni, amikkel már több millió embert beoltottak, és természetesen Magyarországon csak a hatóságok által biztonságosnak és hatékonynak minősített és engedélyezett vakcinával lehet oltani” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Az oltás ingyenes és önkéntes Magyarországon. Ha pedig valaki az orosz vagy a kínai vakcina helyett inkább nyugati oltóanyagot választana, akkor megvárhatja, míg azok a szállítmányok is megérkeznek.

Németország segít Oroszországnak

35 500 adag Pifzer–BioNTech vakcina érkezett szerdán az uniós beszerzésből Magyarországra, ez 12 ezer adaggal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

Az Európai Bizottság kudarcot vallott, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni – idézte Markus Söder bajor miniszterelnök szavait a Magyar Nemzet. A cikkben az is olvasható, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár kilátásba helyezte: a világjárvány után kérdőre vonná az uniós döntéshozókat, hiszen az utazási előírásokat és a vakcinabeszerzést illető határozatok sokkal gyorsabbak is lehettek volna.

A kieső oltóanyag-szállítmányok ügye az uniós állam- és kormányfők videókonferenciáján is téma lesz. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a tanácskozás előtt arról beszélt, hogy jelezte a Pfizernek:

időben meg kell érkezniük az oltóanyagoknak.

„A múlt pénteken mindannyiunkat nagyon meglepett a Pfizer–BioNTech bejelentése a szállítmányok késéséről” – magyarázta a helyzetet Von der Leyen, aki szerint a gyártó megígérte, hogy időben leszállítja az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat.

A közös uniós beszerzés mellett korábban erőteljesen kardoskodó Németország most az orosz vakcina mellett is letette a voksát. Angela Merkel kancellár arról beszélt, hogy Berlin kész együttműködni Moszkvával a Szputnyik V uniós engedélyezésében.

„Oroszország megkereste az Európai Gyógyszerügynökséget, és felajánlottam, hogy a Paul Ehrlich Intézetünk támogatni tudja az oroszokat ebben, mert az ügynökség által igényelt dokumentumok nem biztos, hogy teljesen összeegyeztethetők. Ezt jó dolognak tartom, és amikor ezt az oltást az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja, akkor beszélhetünk a gyártásban való együttműködésről vagy a felhasználásról is” – mondta Angela Merkel.

Szijjártó Péter bizakodó a holnapi egyeztetésekkel kapcsolatban

Pénteken az orosz koronavírus elleni oltóanyagról tárgyal Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elutazása előtt a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, bizakodó a holnapi egyeztetésekkel kapcsolatban.

„Remélem, hogy közelebb kerülünk a megállapodáshoz abban a tekintetben, hogy Magyarországra biztonságos és hatásos oltóanyag érkezzen Oroszországból” – közölte Szijjártó Péter.

A magyar kormány már a kezdetektől fogva kevesli az érkező mennyiséget, elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja Brüsszel vakcinabeszerzését, ezért nem csak uniós forrásból próbál vakcinához jutni.

Az uniós vakcinabeszerzés lassúsága miatt nem lehet megkezdeni a tömeges oltást Magyarországon

– erről beszélt Gulyás Gergely a Kormányinfón.

„Keveselljük az eredményeket, Magyarországon kívül szinte valamennyi tagállam kritikával illette az Európai Bizottság vakcinabeszerzésének a lassúságát. Kénytelenek vagyunk ezért saját beszerzési forrásokat keresni, ezért tárgyalunk mindenkivel, ahol esélyt látunk arra, hogy alternatív útvonalon vakcinát tudjunk szerzeni” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszer csatlakozva az osztrák kancellár véleményéhez, bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is. A tárcavezető közölte: az unióban a legtöbb vakcina az AstraZeneca oltóanyagából áll rendelkezésre, és miközben a britek már oltanak vele, az unióban ez még nem lehetséges, mert az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte.

A címlapfotó illusztráció.