Amennyiben szükséges, azonnal kivonják a magyar kontingenst Irakból

 

Egyelőre maradnak Irakban a magyar katonák, de a feszült helyzet miatt felfüggesztik a kiképzési feladataikat – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a közmédiának. Hozzátette: ha szükséges, azonnal kimenekítik a kétszáz fős magyar kontingenst – hangzott el az M1 Híradójában.


Minden lehetséges esetre felkészült a Magyar Honvédség, hogy időben tudjon reagálni az Irakban állomásozó magyar katonák védelme érdekében – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Benkő Tibor honvédelmi miniszter. „Egy műveleti területen az evakuálásra is fel kell készülni” – tette hozzá Benkő Tibor. Kiemelte, a Magyar Honvédség kiváló helyzetben van, mivel rendelkezik saját csapatszállító repülőgéppel, amivel könnyedén megvalósítható egy terület kiürítése.


Benkő Tibor a napokban fellángolt amerikai–iráni konfliktusra reagálva közölte: jelenleg mintegy kétszáz szerződéses magyar katona teljesít szolgálatot a közel-keleti országban. A kialakult helyzetet figyelembe véve a katonák biztonsága miatt a kiképzési feladataikat felfüggesztették.

Amíg a szövetségi erők, amíg a nagykoalíció, a NATO úgy gondolja, hogy szükség van a békefenntartó, béketeremtő feladatra, addig teljesíteni kell azt. Hozzátette, a jelenlegi helyzetben a honvédség nagyobb figyelmet fordít a magyar katonák védelmére, a műveletei területen a legmagasabb szintre emelték a biztonsági fokozatot.

A honvédelmi miniszter szólt arról is: egyelőre nem hívták össze az Országgyűlés honvédelmi bizottságát, de ha meghívást kap a testülettől, akkor részletes tájékoztatás ad az Irakban kialakult helyzetről.

Magyarország az Iszlám Állam ellen harcoló, hatvan országból álló nemzetközi koalícióhoz 2015-ben csatlakozott. A parlament döntése értelmében az őrző-védő feladatokban részt vevő kezdeti, százötven főből álló kontingens az erbíli kiképzést koordináló központ felelősségi területén állomásozik.

Simicskó István volt honvédelmi miniszter és Benkő Tibor akkori vezérkari főnök személyesen is járt a helyszínen. Akkor arról beszéltek, hogy a több nemzetből álló koalícióban a magyar katonák kiemelkedő eredményeket értek el az iraki kurd harcosok kiképzésében, akiket a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harcra készítettek fel.