logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány Ferenc bocsánatot kért, mert elodázták a „reformokat”– Őszöd’15

| Szerző: hirado.hu
Gyurcsány Ferenc azért kért bocsánatot az Országgyűlésben, mert tévhitben tartották a választókat azzal, hogy a gondok maguktól megoldódnak, mert nem mondták ki, hogy a költségvetés egyensúlya felborult, nem tartható. Ugyanakkor szerinte hazug vád a százszázalékos gázáremelés emlegetése.
Hiller István, a Magyar Szocialista Párt elnöke, oktatási és kulturális miniszter, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlament üléstermében a plenáris ülésen, mielőtt az Országgyűlés bizalmi szavazást tartana a kormányfőről. (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

A kormányfő határozottan visszautasította, hogy az első Gyurcsány-kormány adatokat hamisított volna, hogy tudatosan félrevezette vagy becsapta volna az embereket. Mint mondta, a balatonőszödi beszéd ilyen értelmezése hazugság.

A miniszterelnök hozzátette: bocsánatot kér azért is, mert a gazdasági és politikai érdekek, valamint a szociális szándék között nem volt egyensúly, mert fenntartották a látszatát annak, hogy nagyobb teljesítmény nélkül lehet nagyobb jövedelemhez jutni, mert elodázták a reformokat. „Bocsánat” – mondta beszédének ebben a részében többször is a kormányfő.

Külön bocsánatot kért balatonőszödi beszédének stílusa miatt, a „nyers és indulatos fogalmazásért”, amelyet – mint hozzátette – nem engedhet meg magának a miniszterelnök. Indokolt tehát, akiket ez sért, azoktól bocsánatot kérni – mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a beszéd lehetőséget teremtett a harmadik Magyar Köztársaság alkotmányos rendje elleni ellenzéki támadáshoz.

Gyurcsány Ferenc a továbbiakban arról beszélt, a politikában versengő feleknek el kell tudni fogadniuk egymás legitimitását – ami a választóktól ered, tehát nem lehet megkérdőjelezni, mert aki ezt teszi, nem demokrata –, el kell ismerniük, hogy más-más elképzelésekkel ugyan, de a közjót keresik. Kitért arra, hogy ma Magyarországon nem ez a helyzet; ennek fő okát a miniszterelnök abban látja, hogy 1998 körül a jobboldalon olyan kijelentések és vélemények jelentek meg, mint például „kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”, vagy később: „a haza nem lehet ellenzékben”, vagy „a baloldal, amikor tehette, mindig rárontott saját nemzetére”.

Ez a hatalmi önzés politikája, ami kizárólagosságra törekszik – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: ebből fakad a hazugságok politikája. Ezután több példát sorolt arra, hogy a magyar politika – ahogy mondta – tele van hazugságokkal. Mint említette, különböző hazugságmódok vannak: ilyen a hazug vád, vagy a gyáva politika. Szavai szerint jó példa erre a százszázalékos gázáremelés emlegetése, vagy az önkormányzati választás népszavazásként történő beállítása.

Gyurcsány Ferenc kettős beszédnek nevezte, hogy egy politikus mást mond külföldön és Magyarországon. Hozzátette: a politikai hazugságoknak az az eredményük, hogy torz közéleti és társadalmi kultúra alakul ki, valamint végzetes megosztottság jön létre.

E gondolatmenet végén rámutatott: a kormányoldal sem volt mentes a politika hazugságoktól, de éppen ennek beismerése volt a balatonőszödi beszéd.


Semjén Zsolt lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet

Semjén Zsolt szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csak akkor nyerhet bűnbocsánatot azért, amit elkövetett az ország ellen, ha lemond. Erről a KDNP elnöke, frakcióvezető pénteken a parlament rendkívüli ülésén beszélt.

„A bűnbocsánatnak a feltétele a bevallás, a megbánás, a jóvátétel, és a penitencia elfogadása. (…) A bevallás nem azonos a lebukással, a megbánás nem azonos egy színházi mutatvánnyal. A penitenciának pedig van egy nagyon egyszerű módja, mondjon le” – fogalmazott a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke.

Semjén Zsolt bűnbánati mutatványnak nevezte Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalását. Mint mondta, a kérdés az, hogy miért hazudott a miniszterelnök. Közölte: azért hazudott, mert csődbe vitték az országot, és ennek a csődnek a leleplezése érdekében, a hatalom ismételt megszerzése érdekében kellett hazudni. „Ezzel az a legnagyobb baj, (…), hogy ön megsértette a saját miniszterelnöki esküjét és az esküszegés az, ami nem megbocsátható” – mondta.

Semjén Zsolt emlékeztetett a pénteki ülést megelőző napok vitáira, amelyben az ellenzék a bizalmi szavazásnál a titkos szavazást szorgalmazta. A KDNP elnöke szerint a nyílt szavazással fennáll a veszélye annak, hogy „önöket, szocialista képviselőtársaim, megfélemlítik, pressziót gyakorolnak önökre, (…) ha kiszavaznának, retorzióval élnek önökkel szemben.

A mi javaslatunk az önök védelmében lett volna” – közölte Semjén Zsolt, akinek szavait az MSZP frakció soraiból tiltakozó bekiabálások kísérték.

Álláspontja szerint, ha Gyurcsány Ferenc bátor lenne, akkor megkockáztatta volna a nyílt szavazást. A miniszterelnöknek címezve közölte: „ez gyávaság”.

Az ellenzéki politikus szerint vérlázító, hogy miközben a magyar nép elszegényedik, addig Gyurcsány Ferenc, Kóka János és Veres János milliárdos lett.

„Bizonyára szorgos munkájuk és intellektuális teljesítményük következményeként” – fogalmazott, majd abszurditásnak nevezte, hogy éppen ez a három ember – aki személy szerint felelős a válságban – kéri a felhatalmazást arra, hogy kivezessék az országot a válságból. Hozzátette: ez a három ember már bizonyította, hogy erre képtelen.

A Fidesz-KDNP korábbi javaslatára, egy szakértői kormány felállítására utalva közölte: a mostani helyzetben ez lenne a reális megoldás, hiszen „palástolhatatlan a válság”; közölte: „ez a válság napról-napra nő”.

„Nem arról van szó, hogy Orbán Viktor azt mondja, hogy ő akar a miniszterelnök lenni. Nem. Nem arról van szó, hogy (…) mi akarunk kormányra kerülni. Nem. Hanem arról van szó, hogy álljon fel egy szakértői kormány. Tőlünk akár nevezzenek meg baloldali értelmiségieket, baloldali szakértőket, nevezzenek meg valakiket, akikről hihető, hogy ki tudják vezeti az országot a válságból. Másképp nem lehet az emberek bizalmát kérni” – fogalmazott, miközben szavait a baloldali frakcióból folyamatos bekiabálások, megjegyzések kísérték.

Befejezésül közölte: ha bizalmat szavaznak Gyurcsány Ferencnek, akkor bűnrészességet vállalnak mindabban ami történt. „Ezt a döntés körülbelül olyan, mintha viaduktépítéssel Matuska Szilvesztert bíznák meg” – mondta.


Gyurcsány Ferenc bizalmat kapott a parlamenttől

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt megtapsolják a szocialista frakció tagjai, és Lendvai Ildikó frakcióvezető garatulál neki, miután bizalmat szavaztak a kormányfőnek. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megkapta a képviselők több mint ötven százalékának támogatását, ezzel az Országgyűlés bizalmat szavazott a kormányfőnek pénteken.

Szili Katalin házelnök bejelentette: a parlament 207 igen szavazattal 165 ellenében szavazott bizalmat a miniszterelnöknek.

A szocialista frakció tagjai közül Toller László – aki súlyos közlekedési balesetet szenvedett – nem volt jelen, Vastagh Pál aki kanadai fővárosba nagykövetnek jelölt a külügyi tárca, lemondott
mandátumáról.

Az MSZP-s képviselők közül nem szavazott Hunvald György sem, a szabad demokrata frakcióból pedig az ülést vezető Világosi Gábor – a házszabálynak megfelelően – nem vett részt a szavazáson. Gyenesei István független képviselő – aki a Somogyért Egyesület képviseletében jutott be a parlamentbe – igennel szavazott.

A szavazást követően Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter és Szilvásy György kancellárminiszter gratulált elsőként Gyurcsány Ferencnek.

A névszerinti szavazást követően Szili Katalin házelnök a parlament következő ülésnapját október 9-10-re hívta össze, majd lezárta a pénteki, rendkívüli munkanapot.


Sólyom László tudomásul vette az eredményt

Sólyom László köztársasági elnök tudomásul vette a parlamenti szavazás eredményét.

Ezt Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke közölte pénteken azMTI-vel.

Az államfő vasárnap, az önkormányzati választás napján, közvetlenül urnazárás után azt mondta: „Most az Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége. A kormány az Országgyűlésnek felelős. Az Országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről. Az Országgyűlés helyreállíthatja a szükséges társadalmi bizalmat. A megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van”.

Szerdán a parlamenti frakcióvezetőknek írt levelében, amelyben az ülésen való részvételre és szavazásra hívta fel az ellenzéki képviselőket, úgy fogalmazott: „Felhívom a frakciók figyelmét arra, hogy az Országgyűlés a bizalmi szavazással arról is dönteni fog, hogy a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében”.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még